Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když chci změnit obor, ale nemám žádné zkušenosti?

Co dělat, když chci změnit obor, ale nemám žádné zkušenosti?

Už delší dobu přemýšlím o změně oboru, ale mám pocit, že mě brzdí to, že nemám žádné praktické zkušenosti v oblasti, kterou bych chtěl zkusit. Je to pro mě velký krok, protože se chci posunout někam, kde bych se cítil šťastnější a spokojenější. Ale co dělat, když jsem zatím strávil většinu své kariéry v úplně jiné oblasti? Jaké jsou možnosti, jak začít od nuly? Mám zkusit nějaké online kurzy nebo školení? Myslím, že by mi pomohlo získat nějaké certifikáty, ale nevím, které by byly pro mě nejvhodnější a jak je vlastně vybrat. Zároveň mě zajímá, jestli je lepší se pokusit najít stáž nebo dobrovolnickou pozici, abych získal alespoň něco jako praxi. Nechci být ale úplně bezradný a nechci plýtvat časem na něco, co by mi třeba ani nepomohlo. Co si o tom myslíte? Jak jste to zvládli vy při změně oboru? Chtěl bych slyšet vaše názory a rady, jak se dostat do nového oboru bez předchozích zkušeností. Jakou strategii jste použili a co vám nejvíc pomohlo při přechodu na novou dráhu? Díky moc za všechny tipy!

176 slov
1.8 minut čtení
3. 11. 2023
Ivana Staňková
Ivana Staňková

Změna oboru je vždycky risk, ale pokud cítíš, že je to pro tebe důležitý krok, tak do toho jdi. Určitě začni s online kurzy, to ti pomůže se dostat do problematiky a získat nějaké základy. Podívej se na platformy jako Coursera nebo Udemy, tam najdeš spoustu kurzů v různých oblastech. Certifikáty jsou fajn, ale důležitější je, aby tě to opravdu bavilo.

Co se týče praxe, stáž nebo dobrovolnictví je skvělý nápad, i když to nebude úplně placené. Tak získáš zkušenosti a navážeš kontakty v oboru. Zkus si najít něco, co tě zajímá a co bys mohl dělat i při práci.

Nepodceňuj sílu networkingových akcí nebo místních skupin na sociálních sítích. Potkáš tam lidi z oboru a můžeš se od nich hodně naučit. Hlavně buď trpělivý a otevřený novým příležitostem. Nikdo nezačínal jako expert, takže si věř a jdi za svým cílem.

141 slov
1.4 minut čtení
24. 7. 2024
Rudolf Voříšek
Rudolf Voříšek

Změna oboru je vždycky výzva, ale není to nemožné. Jestli nemáš zkušenosti, klíčem je začít. Online kurzy jsou super, můžeš se naučit základy a pak se zaměřit na certifikáty, které jsou v tvém novém oboru uznávané. Zjisti, co bys chtěl dělat a hledej kurzy, které ti dají praktické znalosti.

Stáže nebo dobrovolnické pozice jsou taky skvělý způsob, jak nabrat zkušenosti. Můžeš začít s malými projekty nebo se připojit k nějakému týmu, kde se toho hodně naučíš. Hlavně buď otevřený a ochotný učit se novým věcem. Na netu najdeš spoustu skupin a fór, kde si můžeš popovídat s lidmi z oboru, co dělají, co jim pomohlo a jakou cestu zvolili.

Nezapomeň zúročit i to, co ses naučil v předchozím oboru – můžeš mít dovednosti, které se dají přenést i do nového prostředí. Takže držím palce, ať se ti podaří najít to pravé! Snaž se být proaktivní a neboj se zeptat lidí na radu.

151 slov
1.5 minut čtení
25. 3. 2024
Karel Kouba
Karel Kouba
Podobné otázky