Succeed.cz/Fórum/Jak skloubit online kurzy s rodinou?

Jak skloubit online kurzy s rodinou?

Zajímalo by mě, jak vlastně zvládnout kombinaci online vzdělávání s rodinným životem. Mám pocit, že chci investovat do svého osobního a profesního rozvoje a online kurzy mi přijdou jako skvělá možnost, jak se vzdělávat, ale zároveň mám rodinu a děti, které potřebují moji pozornost. Jaký je tedy nejlepší přístup k tomu, abych mohl úspěšně studovat a zároveň se věnovat rodině? Je lepší vyhradit si konkrétní čas na učení během dne, nebo se snažit integrovat učení do každodenního života? Co třeba zapojit děti do některých aktivit spojených s učením? Jakým způsobem to dělají ostatní rodiče, kteří také chtějí růst a přitom neztratit kontakt se svými blízkými? Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s plánováním času mezi učením a rodinou. Jaké techniky nebo triky byste doporučili, abych se nezbláznil a zvládl všechno? Zaslouží si rodina můj čas a jak to balancovat? Děkuji za jakékoliv rady.

144 slov
1.4 minut čtení
8. 9. 2024
Adam Valenta
Adam Valenta

Dát dohromady online kurzy a rodinu není žádná sranda, ale jde to. Zkus si stanovit konkrétní čas, kdy se budeš učit, třeba večer po uspání dětí nebo brzy ráno, když ještě spí. Takhle si uděláš čas na sebe a nebudeš na rodinu tlačit. Měj ale realistické cíle, nečekej, že se naučíš vše hned.

Další možnost je zapojit děti do učení. Například, když se učíš o nějakém zajímavém tématu, vysvětli jim to jako bys je učil, to je super pro oba. Můžeš také využít společné chvíle na procházkách nebo během domácích prací - poslouchej podcasty nebo audioknihy související s tvým učením.

Někdy je dobré prostě být flexibilní a přizpůsobit učení dění v rodině. Čas strávený s rodinou je důležitý, tak si ho užívej a snaž se najít rovnováhu. Učení by nemělo být na úkor kvalitního času s blízkými. Všechno si naplánuj tak, aby ses cítil vyrovnaně a spokojeně.

146 slov
1.5 minut čtení
13. 4. 2023
Luboš Švec
Luboš Švec

Zvládnout online kurzy s rodinou není žádná sranda, ale jde to. Mně se osvědčilo vyhradit si konkrétní čas na učení, třeba když děti spí nebo mají nějakou aktivitu. Důležité je mít pevný plán, abych věděl, kdy se učit a kdy být s rodinou. Ale taky jsem zkoušel zapojit děti do některých věcí – třeba když dělám online kurz o vaření, tak je můžu vzít do kuchyně a učit je něco nového, což je fajn pro všechny. Někdy je dobré mít s rodinou dohodu, že teď mám hodinku na učení a pak budeme mít společný čas. Vytvořit si rutinu může hodně pomoct – děti si zvyknou, že když je tohle čas na učení, tak se s tím smíří. A nezapomínej, že i malý pokroky se počítají. Takže klidně uč si to svoje, ale nezapomínej na rodinu – obě části života můžou hezky spolupracovat.

142 slov
1.4 minut čtení
6. 12. 2021
Filip Kovář
Filip Kovář
Podobné otázky