Succeed.cz/Fórum/Jak se zbavit stresu v práci?

Jak se zbavit stresu v práci?

Práce je někdy fakt náročná a stresující, to asi víme všichni. Sedím za počítačem, dívám se na hromadu úkolů, které musím splnit, a najednou mám pocit, že mi všechno spadne na hlavu. Občas mám chuť prostě vypadnout z kanceláře a odpočinout si. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké jednoduché techniky, co bych mohl použít přímo během pracovního dne, abych se trochu uvolnil a zbavil se toho stresu. Myslím tím něco, co se dá udělat třeba během pětiminutové pauzy nebo i dřív, než se začnu cítit přetížený. Zkoušel jsem už pár věcí jako hluboké dýchání nebo se projít po kanceláři, ale pořád hledám další tipy. Jak třeba ovlivňuje naše prostředí náladu a co by se dalo udělat jinak? Možná nějaká rychlá cvičení, meditace nebo i něco jiného? Vím, že na internetu je spousta rad ohledně zvládání stresu, ale hledám konkrétní praktické věci, které bych mohl implementovat hned teď. Jaké máte zkušenosti vy? Co vám funguje? Díky za jakoukoli radu!

158 slov
1.6 minut čtení
13. 4. 2023
Petr Blažek
Petr Blažek

Zbavit se stresu v práci může bejt dost těžký, ale pár triků určitě pomůže. Zkus třeba mini-meditaci - zavři oči na pět minut, vnímej dech a soustřeď se jen na něj. Už jen to ti může pomoct se uklidnit. Další super věc je pohyb – klidně si udělej krátkou procházku ven, nebo si na pár minut protáhni tělo u stolu. Pomáhá to uvolnit napětí.

Co se týče prostředí, zkus si na stole udělat trochu prostoru a mít tam něco, co ti přináší radost – třeba fotku nebo rostlinu. Občas stačí změnit pohled na věci. Když už se cítíš přetížený, dej si pauzu a popovídej si s někým. I krátká konverzace může zázraky udělat. A nezapomeň na hydrataci – čaj nebo voda ti taky pomůžou se soustředit a udržet energii.

Nakonec, fakt nezapomínej na dýchání – když se cítíš v presu, zkus pár hlubokých nádechů a výdechů. To jsou fakt jednoduchý techniky, co můžeš aplikovat hned a nemusíš na to mít hodiny času.

161 slov
1.6 minut čtení
29. 7. 2024
Marcela Odehnalová
Marcela Odehnalová

Zbavit se stresu v práci chce fakt jen pár jednoduchých triků. Třeba zkus na chvíli změnit prostředí – pokud můžeš, vypadni ven na čerstvý vzduch. I krátká procházka ti může zlepšit náladu. Další věc je, že si můžeš udělat mini cvičení – i jen pár sklapovaček nebo protahování u stolu ti může pomoct uvolnit napětí. Hluboké dýchání je fajn, ale zkus ho zkombinovat s trochou meditace. Najdi si klidný kout, zavři oči a soustřeď se na dech. Také si dej pozor na to, jaký máš pracovní prostor. Když máš kolem sebe příjemné prostředí s rostlinami nebo fotkami, hned se cítíš líp. Zkus si na chvíli pustit oblíbenou hudbu, to tě taky může nakopnout. Klidně si během dne udělej pár minut pauzu a prostě si odpočiň od počítače. Všechno tohle jsou malé věci, co můžou udělat velký rozdíl.

137 slov
1.4 minut čtení
17. 10. 2022
Jitka Hrdá
Jitka Hrdá
Podobné otázky