Succeed.cz/Fórum/Jak zlepšit efektivitu bez multitaskingu?

Jak zlepšit efektivitu bez multitaskingu?

Zajímalo by mě, jestli máte nějaké osvědčené tipy, jak být efektivnější v práci, aniž bych musel přeskakovat mezi úkoly. Slyšel jsem, že multitasking ve skutečnosti snižuje produktivitu a zhoršuje kvalitu práce. Rád bych se dozvěděl, jak vlastně funguje soustředění na jednu věc a jaké techniky by mohly pomoci udržet pozornost na jednom úkolu bez rozptylování. Jaké metody používáte vy, abyste byli schopni se opravdu ponořit do práce? Například, co si myslíte o organizaci času pomocí blokování časových úseků? Pomáhá to opravdu? Nebo třeba využíváte nějaké speciální aplikace nebo techniky jako Pomodoro? Jak zvládáte prokrastinaci a udržujete se motivovaní? Jsem zvědavý na vaše zkušenosti a rady, určitě by mi to pomohlo i v mém kariérním růstu. Díky!

116 slov
1.2 minut čtení
20. 9. 2024
Kristýna Machová
Kristýna Machová

Jasně, multitasking je fakt zabiják produktivity. Zkus se zaměřit na jedno úkol najednou, to je klíč. Mě osobně pomáhá blokování času. Prostě si nastavím časový úsek, třeba 25 minut, a soustředím se jen na jednu věc. Pak si dám pět minut pauzu. To je vlastně Pomodoro technika, funguje to skvěle, když potřebuješ udržet pozornost.

Další věc, co mi pomáhá, je omezit rozptýlení – vypnout notifikace na telefonu a udělat si klidné místo pro práci. Prokrastinaci zvládám tak, že si dám jasný cíl, co chci za ten blok udělat. Motivaci pak dodává i odměna za splnění úkolu. Zkus si napsat seznam úkolů a postupně odškrtávat, to tě nakopne k dalšímu. Hlavně se neboj experimentovat a najít, co funguje nejlépe pro tebe.

119 slov
1.2 minut čtení
6. 10. 2024
Filip Kouba
Filip Kouba

S multitaskingem je to fakt tricky. Souhlasím, že když se člověk na něco soustředí, tak jde práce často lépe od ruky. V poslední době jsem zkusil blokování času a musím říct, že to celkem funguje. Naplánuju si 25 minut na jeden úkol, pak si dám krátkou pauzu a znovu. Pomodoro technika je prostě super, protože tě nutí dodržovat časový rámec a tím se soustředíš víc.

Další věc, co mi pomohla, je minimalizace rozptýlení – vypnout notifikace na telefonu a mít v prohlížeči jen potřebné záložky. Když pracuju na něčem důležitém, fakt se snažím nevěnovat pozornost jiným věcem. Prokrastinaci jsem začal řešit tak, že si dám malý cíl – třeba napsat jen jednu stránku textu. To pak není tak hrozné a snadněji se do toho dostanu.

Motivaci si udržuju tím, že si na konci týdne dám nějakou odměnu za splněné úkoly. Taky je dobré mít přehled o tom, co jsi udělal, třeba v nějakém sešitu nebo aplikaci. Takže v podstatě – blokuj čas, minimalizuj rušivé vlivy a odměňuj se za pokroky. Držím palce!

170 slov
1.7 minut čtení
25. 12. 2024
Ondřej Kotek
Ondřej Kotek
Podobné otázky