Succeed.cz/Fórum/Co mám dělat, když se mi nedaří soustředit?

Co mám dělat, když se mi nedaří soustředit?

V poslední době se mi zdá, že je pro mě čím dál tím těžší udržet pozornost na práci. Když se pokusím soustředit na úkoly, které musím splnit, myšlenky mi neustále utíkají a já se snadno rozptýlím. Mám pocit, že bych měl být produktivnější, ale místo toho se cítím frustrovaný. Zkoušel jsem různé techniky, jako je pomodoro metoda nebo plánování dne, ale pořád se mi nedaří udržet si pozornost. Mám pocit, že se pořád něco děje – telefon pípá zprávy, notifikace na počítači a pak je tu ten tlak, abych stíhal termíny. Nevím, jestli to je únava nebo nějaký druh stresu z práce. Chtěl bych vědět, jaké tipy nebo triky by mohli ostatní doporučit pro zlepšení soustředění. Jak si dokážete vytvořit prostředí, které vám pomůže lépe se soustředit? Kde začít, když máte pocit, že vám pozornost uniká? Je nějaký speciální rituál nebo technika, kterou používáte? Zajímalo by mě také, jestli má někdo zkušenosti s tím, jak ovlivňuje strava nebo pohyb schopnost soustředit se. Děkuji za všechny rady a tipy!

168 slov
1.7 minut čtení
10. 6. 2021
Jiří Hlávka
Jiří Hlávka

Mám podobný problém, takže to znám. Zkus si nastavit pevné bloky času, třeba hodinku na práci a pak pět minut pauzu. U mě to funguje, protože se pak cítím motivovanější a neztrácím se v rozptýlení. Taky je dobrý mít jasný cíl, co přesně chceš udělat. Co se týče prostředí, zkuste si udělat pořádek kolem sebe, minimum rušivých věcí a telefon na letadlový režim. Hraj si s hudbou do pozadí, některé lidi to pomáhá, třeba nějaký chillout nebo instrumentální skladby. A strava má fakt vliv! Zkus víc ovoce a zeleniny, nebo oříšky, co dodávají energii. A pohyb – i když jen krátká procházka nebo pár protahovacích cviků může hodně pomoct na rozproudění krve a zlepšení koncentrace. Takže zkus různé techniky a uvidíš, co ti vyhovuje.

124 slov
1.2 minut čtení
25. 12. 2024
Miroslav Moravec
Miroslav Moravec

Když se ti nedaří soustředit, tak bych zkusil pár jednoduchých věcí. První je vypnout notifikace, aspoň na chvíli, to ti sice odřízne od světa, ale fakt to pomůže. Další věc je udělat si klidný prostor – ideálně někde, kde tě nikdo neruší a kde nemáš nepořádek. Zkus si dát třeba sluchátka s nějakou hudbou na pozadí nebo zvuky přírody, co tě uklidní.

Hodně lidí říká, že pohyb pomáhá. Zkus se před prací nebo během pauzy projít, trocha čerstvého vzduchu může udělat zázraky. A co se stravy týče, tak vyvaruj se těžkých jídel a cukru, radši něco lehčího a zdravého.

A pokud ti to pomodoro metoda nefunguje, zkus třeba pracovat na úkolu dokud tě to baví a pak si udělat krátkou pauzu. Taky jsem slyšel o technice 90/20 – 90 minut práce a 20 minut pauza. Zkrátka experimentuj a najdi si to, co funguje pro tebe.

143 slov
1.4 minut čtení
29. 12. 2022
Matěj Štěpán
Matěj Štěpán
Podobné otázky