Succeed.cz/Fórum/Jak si rozvrhnout den, abych byl efektivnější?

Jak si rozvrhnout den, abych byl efektivnější?

Zajímalo by mě, jak si vlastně správně rozvrhnout den, aby byl člověk efektivnější a dokázal lépe zvládat všechny úkoly, které na něj čekají. Někdy mám pocit, že mi všechno ujíždí, a když se snažím plánovat, tak to stejně nevychází podle mých představ. Jaké máte tipy na to, co všechno brát v úvahu při plánování denního rozvrhu? Měli byste doporučit nějaké konkrétní metody nebo techniky, které vám pomáhají udržet přehled o svých povinnostech a zároveň se věnovat i osobnímu rozvoji? Zajímalo by mě také, jak zařadit do dne čas na odpočinek a regeneraci, aby to nevedlo k vyhoření. Je dobré mít vždy pevně stanovený plán, nebo spíše mít určitou flexibilitu? Jak se vám osvědčilo například využívání různých aplikací na plánování nebo metod jako je Pomodoro? A co třeba ranní rutiny? Mají vliv na to, jak efektivně pak zvládáte zbytek dne? Případně, jak se vypořádat s nesplněnými úkoly a jak je začlenit do následujícího dne? Vím, že každý máme svůj vlastní styl práce a organizace, tak bych rád slyšel vaše názory a zkušenosti.

171 slov
1.7 minut čtení
15. 10. 2022
Karolína Hanzlová
Karolína Hanzlová

Když plánuješ den, tak je dobrý si ujasnit priority. Zkus si napsat úkoly, co musíš udělat, a pak je seřadit podle důležitosti. Pomůže třeba metoda Eisenhowerovy matice – urgentní vs důležité. Ranní rutiny jsou super, když si ráno uděláš čas na něco, co tě nakopne, tak ti to pomůže zbytek dne lépe zvládat.

Flexibilita je taky důležitá – mít plán je fajn, ale když se něco vymkne, tak nesmíš panikařit. Zkus třeba Pomodoro techniku, to ti může pomoct soustředit se a zároveň mít pauzy na odpočinek. A s nesplněnýma úkolama to chce být realistický – pokud ti něco uteklo, tak to zařaď do dalšího dne a nezapomeň na čas na sebe.

A pokud používáš aplikace, tak dej pozor na to, aby tě nezahltitily – někdy je lepší mít papír a tužku a psát si to jednoduše. V tomhle každý máme jiný styl, takže zkus různé metody a najdi to, co ti sedí.

152 slov
1.5 minut čtení
12. 11. 2021
Magdaléna Nováková
Magdaléna Nováková

Tak hele, já mám pár tipů, co mi osobně pomáhají. První věc – ranní rutina je fakt důležitá. Když začnu den s nějakým rituálem, třeba cvičením nebo čtením, hned se cítím lépe a víc připravený. Co se týká plánování, zkus si udělat seznam úkolů na dnešek a rozděl je na priority. Měj jasně určený, co je urgentní a co může počkat.

Flexibilita taky hraje roli. Někdy se věci prostě nevyvíjejí podle plánu a to je v pohodě. Takže mít nějaký prostor pro změny je super. Co se týče odpočinku, určitě si naplánuj pauzy, třeba pomocí Pomodoro techniky - 25 minut práce a pak 5 minut pauza. Ať si aspoň na chvíli vyčistíš hlavu.

A když ti něco zůstane nesplněné, prostě to přesuň na další den a nebuď na sebe moc tvrdý. Nezapomeň taky na čas pro sebe – filmy, knihy nebo něco kreativního. To ti dodá energii do dalších úkolů.

148 slov
1.5 minut čtení
27. 2. 2023
Patrik Tichý
Patrik Tichý
Podobné otázky