Jak ovlivňují ekonomické zprávy trh s akciemi?
Mám takový dotaz ohledně toho, jak vlastně ekonomické zprávy, jako jsou údaje o inflaci, nezaměstnanosti nebo růstu HDP, ovlivňují trh s akciemi. Četla jsem, že když vyjdou pozitivní ekonomické ukazatele, tak akcie většinou rostou. Ale proč to tak je? Zajímalo by mě, jestli je to spíš psychologický efekt investorů, kteří se na základě zpráv rozhodují, nebo jestli to má nějaký hlubší ekonomický význam. A co když naopak vyjdou špatné zprávy? Jak moc to může otřást trhy a co se vlastně děje za kulisami? Dále bych ráda věděla, jak rychle se tyto zprávy promítají do cen akcií. Je to okamžité, nebo trvá nějakou dobu, než investoři zareagují? A co třeba analýzy od různých odborníků nebo ekonomů - hrají i oni nějakou roli v tomto procesu? Mám pocit, že to všechno spolu souvisí a že porozumět této problematice by mi mohlo pomoct nejen v investování, ale také v pochopení celkového fungování trhu. Jaké máte zkušenosti vy? Jaké faktory považujete za rozhodující při reakcích trhu na ekonomické zprávy?