Succeed.cz/Fórum/Jak začít s investováním jako nováček?

Jak začít s investováním jako nováček?

Když se řekne investování, většina lidí si představí velké sumy peněz a složité grafy, které nedokáže rozluštit ani odborník. Já jsem ale začátečník a chtěl bych se zeptat, jak to všechno vlastně funguje. Jak a kde se dá začít investovat, když nemám žádné předchozí zkušenosti? Je lepší začít s akciemi, nebo raději vyzkoušet něco jiného, třeba podílové fondy nebo kryptoměny? Měl bych se nejdřív vzdělat v nějakých základech, než vůbec začnu, nebo je to spíše o pocitech a intuici? A co vlastně znamenají pojmy jako diverzifikace nebo volatility? Není toho na mě moc? Jaké platformy jsou pro nováčky vhodné, abych se nebál ztratit peníze? A co náklady na investování, na co si mám dát pozor? Někdo mi říkal, že je důležité mít nějaký plán a vědět, co od investování chci. Ale jak takový plán vypadá? Jaké jsou reálné cíle pro nováčka? Chci se posunout dál a mít nějaký pasivní příjem, ale nevím, jak se k tomu dostat. Jak dlouho to vlastně trvá, než vidím nějaké výsledky? Jsem připravený riskovat nějaké peníze, ale zároveň nechci přijít úplně o všechno. Jak bych měl přistupovat k riziku a co to vůbec znamená být „konzervativní“ investor? Myslíte, že je dobré mít mentora nebo někoho zkušenějšího po boku? Rád bych slyšel vaše rady a tipy, jak se orientovat ve světě investování a neztratit se hned na začátku.

222 slov
2.2 minut čtení
7. 5. 2024
Štěpán Holuša
Štěpán Holuša

Investování může vypadat jako velký skok do neznáma, ale je to vlastně o tom začít pomalu a vzdělávat se. Než začneš, je dobré si pročíst nějaké základy – co to jsou akcie, podílové fondy, ETF a kryptoměny. Akcie jsou super způsob, jak investovat do firem, ale jsou víc rizikové než třeba podílové fondy, které ti umožňují investovat do více aktiv najednou a rozložit tak riziko.

Diverzifikace je klíčová – znamená to, že bys neměl dát všechny peníze do jedné akcie nebo sektoru. Volatilita ti říká, jak moc se cena aktiv mění – čím vyšší volatilita, tím větší riziko a potenciální zisky nebo ztráty.

Pokud jde o platformy pro investování, můžeš zkusit něco jako Robinhood nebo Revolut, což jsou spíš pro nováčky s nízkými poplatky. Zjisti si ale náklady na obchodování a další poplatky, abys nebyl překvapený.

Mít plán je fakt důležité. Urči si cíle – chceš vydělat na důchod? Na dovolenou? A podle toho se rozhodni, jak moc jsi ochoten riskovat. Konservativní investor obvykle volí bezpečnější investice s menším výnosem.

Mentor může být skvělý – někdo zkušenější ti může pomoct vyhnout se chybám, které udělali oni. Výsledky se většinou neobjeví přes noc, takže buď trpělivý. Investování je maraton, ne sprint.

198 slov
2 minut čtení
19. 3. 2024
Jiří Šváb
Jiří Šváb

No, tak začít s investováním není tak složitý, jak se to na první pohled zdá. Je fajn, že chceš mít nějaký pasivní příjem, ale je dobrý mít jasno v tom, co od toho očekáváš. Chceš spíš růst kapitálu nebo stabilní příjem? Základ je vzdělání, takže doporučuji si přečíst nějaké knihy nebo sledovat videa. Co se týče investic, akcie jsou super, ale pro začátečníka bych doporučil podílové fondy – jsou diversifikované a méně rizikové. Kryptoměny jsou dost volatilní a můžeš snadno přijít o hodně peněz.

Diverzifikace je o tom, že neinvestuješ všechny peníze do jedné věci – tím snížíš riziko. Volatilita znamená, jak moc se cena investic mění. Když začneš, zkus platformy jako Revolut nebo eToro, kde si můžeš hrát s menšími částkami a mají fajn uživatelské rozhraní.

Co se nákladů týče, dávej si pozor na poplatky za obchodování a správu fondů. Mít plán je důležitý – třeba si stanovit cíle a časový rámec. Reálné cíle pro nováčky můžou být třeba ušetřit určitou částku za rok. Výsledky se dostaví postupně, nečekej to hned.

Přístup k riziku závisí na tvé toleranci – konzervativní investor se drží bezpečnějších investic jako dluhopisy. Pokud máš možnost mít mentora nebo někoho zkušenějšího, určitě to doporučuju. Pomůže ti to vyhnout se chybám a urychlit učení.

205 slov
2.1 minut čtení
8. 4. 2024
Martin Starý
Martin Starý
Podobné otázky