Succeed.cz/Fórum/Strach z neúspěchu v podnikání - jak se s tím vyrovnat?

Strach z neúspěchu v podnikání - jak se s tím vyrovnat?

Když se pustím do podnikání, občas mě přepadne ten nepříjemný pocit strachu z neúspěchu. Mám obavy, že moje nápady nejsou dost dobré, že trh není připravený na to, co nabízím, nebo že nedokážu splnit očekávání zákazníků. Vím, že strach je normální součástí každého podnikatelského snažení, ale jak se s ním vlastně vyrovnat? Zajímalo by mě, co děláte vy, když cítíte ten tlak a pochybnosti. Pomáhají vám nějaké konkrétní techniky nebo strategie? Jak se motivujete a udržujete pozitivní myšlení, když vše okolo vás vypadá jako velké riziko? Mám pocit, že tohle je něco, co trápí hodně lidí, takže bych chtěl slyšet vaše názory. Jak překonáváte ten strach z neúspěchu a co děláte pro to, abyste mohli jít za svými sny? Děkuju za jakoukoli radu.

123 slov
1.2 minut čtení
1. 7. 2023
Jindřich Moravec
Jindřich Moravec

Strach z neúspěchu je fakt běžná věc, když se do toho podnikání vrháš. Já to většinou řeším tak, že si dám pauzu a zamyslím se nad tím, co můžu udělat líp. Nejdřív se snažím zbavit negativních myšlenek, třeba si napíšu věci, které se mi už povedly. Pomáhá mi taky mluvit s lidma kolem, sdílet obavy a získat jiný pohled na věc. Když začneš mít pocit, že víš, co děláš, tak ti ten strach trochu ustoupí. A jo, někdy je fajn prostě risknout a jít do toho. Každý neúspěch tě naučí něco nového. Nezapomeň taky na odpočinek, to ti dodá energii a motivaci. Takže klidně zkus víc relaxovat a měj v hlavě, že nikdo není dokonalej.

115 slov
1.2 minut čtení
6. 2. 2025
Anna Prokopová
Anna Prokopová

Strach z neúspěchu je fakt běžnej, i já to tak měl, když jsem rozjížděl svoje podnikání. Jedna věc, co mi pomohla, byla změna myšlení. Místo abych se soustředil na to, co se může pokazit, začal jsem se zaměřovat na to, co se může podařit. Taky je dobrý mít plán a jasně si nastavit cíle. Když je všechno zmapovaný, cítím větší kontrolu a strach je menší.

Další tip? Sdílet svoje obavy s ostatníma podnikatelama nebo přáteli. Oni často zažívají to samý a můžeš získat cenný rady a podporu. A nezapomeň – každej neúspěch je vlastně příležitost k učení. Když něco nevyjde, prostě si vezmi ponaučení a jdi dál.

Je fajn mít taky nějaké rituály pro udržení pozitivního myšlení – může to být třeba meditace nebo sport. Pomůže ti to uvolnit hlavu a vidět věci z jiný perspektivy. Takže neboj se vyzkoušet různé techniky a najdi to, co ti sedí. Hlavně nevzdávej! Každý úspěch začíná touhou a odvahou riskovat.

156 slov
1.6 minut čtení
4. 2. 2025
Alois Kouba
Alois Kouba
Podobné otázky