Succeed.cz/Fórum/Měly by mě motivovat úspěchy i neúspěchy, nebo jen úspěchy?

Měly by mě motivovat úspěchy i neúspěchy, nebo jen úspěchy?

Když se zamyslím nad tím, co nás vlastně pohání kupředu v našem profesním životě, přemýšlím o tom, jestli by nás měly motivovat jen úspěchy, nebo jestli bychom měli brát v potaz i naše neúspěchy. V dnešním světě podnikání a kariérního růstu se často zdá, že úspěch je jakýmsi zlatým standardem, na který se všichni snažíme dosáhnout. Ale co když nám neúspěchy mohou nabídnout ještě cennější lekce? Může být selhání stejně důležitou součástí našeho učení a růstu jako úspěchy? Není to paradoxní, že právě ty momenty, kdy se něco nepodaří, by nám mohly ukázat naši skutečnou odolnost a schopnost adaptace? Měli bychom se tedy spoléhat pouze na radost z vítězství, nebo bychom měli zahrnout také reflexi našich chyb a nezdarů do našeho motivujícího procesu? Jak se na to díváte vy? Jak vám vaše neúspěchy pomohly v podnikání nebo kariérním růstu? Myslíte si, že je důležité mít oba tyto aspekty na paměti? Jak vybalancovat oslavu úspěchů s učením se z neúspěchů? Případně má někdo zkušenosti s tím, jak ho neúspěchy motivovaly k dalšímu posunu vpřed?

173 slov
1.7 minut čtení
31. 8. 2024
Emil Tichý
Emil Tichý

Myslím, že úspěchy i neúspěchy by měly hrát v našem životě rovnocenné role. Úspěchy jsou super, motivují nás a dávají nám pocit, že jdeme správně. Ale neúspěchy? Ty nás učí, jak se zlepšit, ukazují nám slabiny a nutí nás přemýšlet o tom, co děláme blbě. Je to taková cenná zpětná vazba, kterou si hodně lidí nechce připustit. Když se něco nepovede, tak si většinou říkám: "Co z toho můžu vzít?" a to mě posune dál. Učím se z chyb a snažím se je neopakovat. Takže jo, oba aspekty jsou důležitý – oslavuj úspěchy, ale nezapomeň se poučit z těch nezdarů. To je cesta k růstu.

105 slov
1.1 minut čtení
4. 1. 2025
Soňa Vaníčková
Soňa Vaníčková

Jo, myslím, že bysme měli brát v potaz jak úspěchy, tak neúspěchy. Úspěchy jsou fajn, motivují nás a dávají nám pocit, že jdeme správným směrem. Ale ty neúspěchy? Ty jsou často mnohem cennější. Učí nás, co nedělat, jak se zlepšit a jak být odolnější. Mám pár zkušeností, kdy jsem po nezdaru začal přemýšlet jinak a nakonec to vedlo k dalšímu růstu. Takže jo, oslavuj úspěchy, ale nezapomínej se koukat na chyby. Balancovat to chce čas a praxi, ale oba aspekty jsou důležitý pro kariérní rozvoj.

85 slov
0.9 minut čtení
18. 11. 2023
Marie Lacinová
Marie Lacinová
Podobné otázky