Succeed.cz/Fórum/Jak začít podnikat, když nemám žádné zkušenosti?

Jak začít podnikat, když nemám žádné zkušenosti?

Máte v hlavě spoustu nápadů, ale chybí vám zkušenosti a nevíte, jak to všechno uchopit? Přemýšlím, jak začít podnikat, když jsem nikdy nic podobného nedělal. Mám pocit, že svět podnikání je pro mě jako velká černá díra, do které se bojím skočit. Jak se odrazit od dna a udělat ten první krok? Jaký je nejlepší způsob, jak se naučit základům podnikání? Je lepší sehnat si nějakého mentora nebo si vše nastudovat sám? Myslíte, že by měly mít smysl online kurzy o podnikání a marketingu? Jaké dovednosti jsou podle vás nezbytné pro úspěch v této oblasti? Kde najít inspiraci a motivaci, když máte pocit, že nemáte na to, abyste uspěli? Mám se zaměřit na konkrétní obor nebo je lepší být více všestranný? Co když selžu na prvním pokusu? Srší ze mě tolik otázek a já nevím, kde začít. Jaké knihy byste doporučili přečíst nebo jaké zdroje by mi mohly pomoci? Jak se vyrovnat s obavami a strachem z neúspěchu? A co finance? Jakým způsobem začít podnikat bez velkých investic? Kdo mi může pomoci udělat rozpočet a jak si udržet přehled o výdajích a příjmech? Vím, že každý někde začínal, ale já bych chtěl nějaký konkrétní plán nebo kroky, které musím udělat. Co si o tom myslíte?

205 slov
2.1 minut čtení
18. 3. 2022
Blanka Dobiášová
Blanka Dobiášová

Začít podnikat bez zkušeností je fakt náročný, ale není to nemožný. První věc, co bych udělal, je vybrat si obor, který tě fakt baví, nebo o něm něco víš. Tím ušetříš spoustu nervů a času. Pak si najdi nějaké online kurzy – jsou super a většinou levné. A jo, mentora bych taky doporučil, někdo zkušenější ti může dát cenný rady a nasměrovat tě.

Co se týče dovedností, tak umět komunikovat, plánovat a mít aspoň základní znalosti o financích je klíčový. Nenech se odradit strachem z neúspěchu, každej někde začínal a selhání je součástí učení. Můžeš číst knihy jako "Myšlení, rychlé a pomalé" od Kahnemana nebo "Jak získávat přátele a působit na lidi" od Carnegieho – ty jsou docela klasika.

Pokud jde o finance, začni s malým rozpočtem, třeba od rodiny nebo kamarádů, a udržuj si přehled v jednoduchém tabulkovém procesoru. Důležitý je mít plán a cíle, i když budou malé. Drž se toho a nevzdávej to. Zní to blbě, ale trpělivost je klíčová.

162 slov
1.6 minut čtení
10. 12. 2024
Vladimíra Hájková
Vladimíra Hájková

Takže, začít s podnikáním bez zkušeností je fakt náročný, ale rozhodně to jde. První krok je najít nápad, který tě baví a o kterém si myslíš, že má potenciál. Zkus se podívat, co dělají jiní, to ti může dát inspiraci. Jestli nemáš zkušenosti, mentora bys mohl mít jako velkou pomoc. Můžeš se od něj učit a dostat cenné rady.

Online kurzy jsou super, pokud ti vyhovují. Můžeš se naučit hodně základů o biznisu a marketingu. Nejdůležitější dovednosti jsou asi komunikace, plánování a trocha financí. A neboj se selhání, to je součást učení. Uč se z chyb a jdi dál.

Pokud jde o finance, na začátku nemusíš investovat moc. Zkus začít s malým rozpočtem a sledovat si výdaje. Pomoc s rozpočtem můžeš získat třeba od kamarádů nebo online nástrojů na sledování financí.

Knihy? Určitě něco na téma podnikání a osobního rozvoje – doporučil bych třeba "Jak získávat přátele a působit na lidi" nebo "Myšlení jako milionář". Inspiraci najdeš i na YouTube nebo v podcastech.

Takže shrnuto: najdi nápad, nauč se základy, získej nějakou podporu a nezapomeň se učit z chyb. Držím palce!

177 slov
1.8 minut čtení
24. 1. 2025
Richard Vávra
Richard Vávra
Podobné otázky