Succeed.cz/Fórum/Jak ESG faktory ovlivňují výnosy mých investic?

Jak ESG faktory ovlivňují výnosy mých investic?

Zajímá mě, jak vlastně ESG faktory, což jsou environmental, social a governance aspekty, mohou mít vliv na výnosy mých investic. Slyšel jsem o tom, že čím dál víc investorů začíná brát tyto faktory v úvahu při svém rozhodování. Ale co to vlastně znamená pro moje portfolio? Mám pocit, že společnosti, které se zaměřují na udržitelnost a etické praktiky, mohou být v dlouhodobém horizontu výhodné, ale je to opravdu tak? Když se podívám na různé investiční produkty a fondy, mnoho z nich se chlubí tím, že integrují ESG kritéria. Jak můžu vědět, jestli to skutečně přináší nějaký pozitivní vliv na výnosy? Je to spíš trend nebo doopravdy něco, co má smysl a co by mělo ovlivnit mé investiční rozhodnutí? A co když investuji do firem, které nesplňují tato kritéria? Může mi to přinést více rizika nebo naopak vyšší potenciální výnosy? Jak tedy správně zohlednit ESG faktory při plánování svého portfolia a co bych měl mít na paměti? Je tu někdo, kdo má zkušenosti s tímto tématem a mohl by se podělit o názory nebo tipy?

174 slov
1.7 minut čtení
2. 3. 2023
Vojtěch Štefan
Vojtěch Štefan

ESG faktory se fakt dost řeší, poslední dobou je to všude. Mnoho studií ukazuje, že firmy s dobrým ESG hodnocením mívají stabilnější výnosy a nižší riziko. To může být pro tvé investice fakt důležitý, protože když investuješ do udržitelných a etických praktik, můžeš mít víc klidu v tom, že ty firmy se budou lépe vyvíjet dlouhodobě.

Sice to nemusí být zaručený výnos hned, ale většina investorů věří, že to má smysl. Když se na to podíváš z pohledu dlouhodobé strategie, investice do společností, které se o ESG faktory starají, může snížit riziko a přitom tvé portfolio lépe diversifikovat.

Pokud jde o firmy, co nechápou ESG, tak jo, můžeš mít větší výnosy v krátkém období, ale je tam dost velké riziko. Například změny regulací nebo špatné veřejné mínění můžou rychle otočit situaci. Takže pokud plánuješ investice na delší dobu, je lepší se zaměřit na ty udržitelné možnosti.

Co se týče fondů a produktů s ESG, dej pozor na to, jak jsou vlastně nastavené. Ne vždycky je to tak růžové jako se prodává. Zjisti si víc o tom, jak skutečně hodnotí ty firmy a jaké mají skutečné dopady. Takže jo, zohlednit ESG faktory při plánování portfolia rozhodně dává smysl. Měj to na paměti a sleduj trendy.

201 slov
2 minut čtení
5. 9. 2023
Ondřej Maleček
Ondřej Maleček

ESG faktory fakt hrajou roli při investicích, ať už si to chceme přiznat nebo ne. Když se firmy věnují ekologii, sociálním otázkám a dobrému řízení, má to často pozitivní dopad na jejich reputaci a dlouhodobou stabilitu. V tom smyslu, pokud investuješ do firem, co tohle dělaj, můžeš mít v budoucnu výhodu. Je pravda, že spousta investorů už dneska dává přednost udržitelným firmám, což může znamenat růst jejich hodnoty. Není to ale úplně zaručený. Můžeš narazit i na „greenwashing“, kdy se firmy snaží vypadat lépe bez skutečného pokroku. Takže si dej pozor, jaké fondy vybíráš a jak je hodnotíš. Co se týče firem, co ESG kritéria nesplňují – může to být riziko, ale někdy to může přinést i vyšší výnosy, pokud se jim daří. Hlavně je dobrý mít rozmanité portfolio a zvážit, jak moc jsi ochotný riskovat. Když plánuješ investice, mysli na to, co pro tebe ESG znamená a jak důležitý je pro tvoji strategii. Můžeš zkusit některé ESG fondy a sledovat, jak se jim daří. Zkrátka – jde o balanc mezi rizikem a potenciálním výnosem.

175 slov
1.8 minut čtení
17. 7. 2024
Luboš Vávra
Luboš Vávra
Podobné otázky