Jak ESG faktory ovlivňují výnosy mých investic?
Zajímá mě, jak vlastně ESG faktory, což jsou environmental, social a governance aspekty, mohou mít vliv na výnosy mých investic. Slyšel jsem o tom, že čím dál víc investorů začíná brát tyto faktory v úvahu při svém rozhodování. Ale co to vlastně znamená pro moje portfolio? Mám pocit, že společnosti, které se zaměřují na udržitelnost a etické praktiky, mohou být v dlouhodobém horizontu výhodné, ale je to opravdu tak? Když se podívám na různé investiční produkty a fondy, mnoho z nich se chlubí tím, že integrují ESG kritéria. Jak můžu vědět, jestli to skutečně přináší nějaký pozitivní vliv na výnosy? Je to spíš trend nebo doopravdy něco, co má smysl a co by mělo ovlivnit mé investiční rozhodnutí? A co když investuji do firem, které nesplňují tato kritéria? Může mi to přinést více rizika nebo naopak vyšší potenciální výnosy? Jak tedy správně zohlednit ESG faktory při plánování svého portfolia a co bych měl mít na paměti? Je tu někdo, kdo má zkušenosti s tímto tématem a mohl by se podělit o názory nebo tipy?