Jaké faktory ovlivňují rozhodnutí o rebalancování portfolia?
Přemýšlím o tom, co všechno vlastně určuje, kdy a jak rebalancovat investiční portfolio. Někde jsem četl, že by se mělo brát v úvahu riziko, které na sebe bereme, ale jak vlastně posoudit, kolik rizika je akorát? A co když trh najednou začne klesat nebo naopak růst? Jak moc na to reagovat? Zajímalo by mě, jestli se rebalancování dělá spíš na základě časového intervalu, třeba jednou za rok nebo podle nějakých událostí v ekonomice. Taky jsem slyšel, že důležitý je investiční cíl – ale jak tohle všechno skloubit dohromady? Mám pocit, že někdy je těžké se rozhodnout, jestli investovat více do akcií, když jsou na vrcholu trhu, nebo raději přejít do bezpečnějších aktiv. Jaké další faktory by měly hrát roli v rozhodovacím procesu? Co třeba změna životních okolností nebo finančních cílů? Jak moc ovlivňuje rozhodování o rebalancování také daňová situace a poplatky za transakce? Vždyť nakonec každý z nás chce maximálně zhodnotit své úspory a nenechat si utéct příležitosti. Jak na to jít chytře a efektivně?