Succeed.cz/Fórum/Jak mám začít investovat, když nevím, kde začít?

Jak mám začít investovat, když nevím, kde začít?

Jsem úplný nováček a vůbec nevím, jak na to. V poslední době hodně přemýšlím o tom, že bych chtěl investovat. Jenže problém je, že nemám žádné zkušenosti a vlastně vůbec nevím, jak začít. Četl jsem pár článků o akciích, ETF nebo kryptoměnách, ale je toho tolik, že se v tom ztrácím. Mám strach, že když udělám špatné rozhodnutí, tak přijdu o své peníze. Jaké jsou vůbec základy investování? Musím mít nějaké speciální znalosti nebo dovednosti, abych mohl začít? A co doporučujete jako první krok? Měl bych si otevřít účet u nějaké brokerské firmy, nebo raději začít s nějakými investičními fondy? A je lepší investovat do akcií nebo do nemovitostí? Jaké jsou nejčastější chyby, kterým bych se měl vyhnout na začátku? Dále mě taky zajímá, kolik peněz bych měl mít na začátku investování. Je to něco jako minimální částka, která je potřeba? Vlastně ani nevím, jak si správně nastavit cíle pro investice. Měl bych mít krátkodobé cíle nebo spíš dlouhodobé? Co si vůbec myslíte o pasivním vs. aktivním investování? Je to pro mě vhodné? Vážně by mi hodně pomohlo, kdybyste mohli sdílet vaše zkušenosti a rady ohledně toho, jak začít s investováním bez předchozího povědomí. Děkuju moc!

196 slov
2 minut čtení
1. 10. 2024
Patrik Zeman
Patrik Zeman

Investování může vypadat jako obrovský chaos, ale hlavně se neboj začít. První krok je mít nějaké peníze, které si můžeš dovolit ztratit. Neboj se malých částek, můžeš začít třeba s pár tisíci. Otevři si účet u brokera, co ti sedne, většina má online platformy a je to docela easy.

Zkus ETF nebo indexové fondy, jsou to super možnosti pro nováčky, protože rozložíš riziko a většinou nemáš velké poplatky. Akcie můžou být riskantnější, pokud nevíš, co děláš. A kryptoměny? No, to je spíš pro odvážné.

Nastav si cíle – dlouhodobé investice bývají lepší, protože čas ti pomůže vyrovnat volatilitu trhu. Pasivní investování je podle mě ideální pro začátečníky; nemáš tolik starostí s výběrem jednotlivých akcií.

Co se chyb týče, vyhni se emocím a impulzivnímu rozhodování. Zjisti si něco o základních principech investování a sleduj trh. A hlavně – buď trpělivý! Investování není sprint, ale maraton.

141 slov
1.4 minut čtení
13. 1. 2025
Natálie Košťálová
Natálie Košťálová

Investování může být fakt zastrašující, když s tím začínáš, ale v pohodě, každý to tak má. První věc, co doporučuju, je se vzdělávat. Čti články, sleduj videa nebo poslouchej podcasty o investování. Různé platformy mají skvělé zdroje pro nováčky. Základy jako akcie, ETF a fondy bys měl pochopit – akcie jsou vlastně podíly ve firmách, ETF jsou jako košík akcií a fondy spravují profesionálové.

Pokud nemáš moc peněz, začni s malou částkou. Některé služby umožňují investovat už od pár tisíc korun, což je super pro začátečníky. Otevři si účet u nějakého brokera, co má nízké poplatky a dobré hodnocení. Nemovitosti mohou být fajn, ale na začátek to může být složitější a dražší.

Nastavit si cíle je důležité – zvaž, jestli chceš šetřit na důchod nebo třeba na auto. Dlouhodobé cíle jsou obecně bezpečnější než krátkodobé spekulace. Pasivní investování (třeba do indexových fondů) je pro většinu lidí fajn, protože nepotřebuješ tolik času ani znalostí.

Vyhýbej se chybám jako panice při poklesu trhu nebo investování na základě emocí. Nauč se mít strategii a držet se jí. Hodně štěstí!

175 slov
1.8 minut čtení
1. 12. 2024
Vlastimil Burian
Vlastimil Burian
Podobné otázky