Succeed.cz/Fórum/Investice do Airbnb nebo dlouhodobý pronájem – co je lepší?

Investice do Airbnb nebo dlouhodobý pronájem – co je lepší?

Zdravím všechny, mám takovou otázku ohledně investic a pronájmu. Přemýšlím, jestli se víc vyplatí investovat do Airbnb nebo raději zvolit dlouhodobý pronájem nemovitosti. Slyšel jsem, že Airbnb může přinést vyšší výnosy, ale zároveň to vypadá jako hodně práce s údržbou a správou. Na druhou stranu, dlouhodobý pronájem mi přijde jako stabilnější varianta, ale zase nemám jistotu, jestli se to vyplatí v porovnání s krátkodobými pronájmy. Jaké máte zkušenosti? Co všechno je potřeba zvážit před tím, než se rozhodnu? A co třeba legislativa ohledně pronájmu nemovitostí na krátkodobém trhu? Není to náhodou dost komplikované? Když chcete investovat do nemovitosti, co si myslíte, že je klíčové pro úspěch? Mám obavy, že bych mohl udělat špatné rozhodnutí. Jaké máte tipy pro někoho, kdo se teď rozhoduje mezi těmito dvěma možnostmi? Rád bych slyšel názory lidí, kteří už s tím mají nějaké zkušenosti.

139 slov
1.4 minut čtení
12. 12. 2024
Viktor Horák
Viktor Horák

Když se rozhoduješ mezi Airbnb a dlouhodobým pronájmem, je dobrý zvážit pár věcí. Airbnb ti může přinést víc peněz, ale je to fakt časově náročný – údržba, komunikace s hosty, úklid a tak. Dlouhodobý pronájem je stabilnější, máš pravidelný příjem a méně práce, ale výnosy nejsou tak vysoké. Taky záleží na lokaci – v turisticky atraktivní oblasti může být Airbnb skvělý byznys, zatímco v klidnějších čtvrtích se ti lépe vyplatí dlouhodobý nájem. Co se legislativy týče, v některých městech jsou dost přísné předpisy na krátkodobé pronájmy, takže je dobrý to zjistit dopředu, aby ses nedostal do problémů. Klíčový pro úspěch je mít dobrou lokalitu a ceny nastavené podle trhu. Takže si to pořádně promysli a udělej si plán. Hlavně nebuď unáhlený. Hodně štěstí!

123 slov
1.2 minut čtení
30. 1. 2025
Richard Šulc
Richard Šulc

Přemýšlel jsem o tom taky, když jsem plánoval investice do nemovitostí. Dlouhodobý pronájem je fajn, protože máš stabilní příjem, ale často to není tolik peněz jako při Airbnb. Na druhou stranu, správa Airbnb může být fakt náročná – úklid, komunikace s hosty, řešení problémů, to zabere čas a energii. Navíc je potřeba mít na paměti legislativu, v některých městech jsou dost přísné pravidla a limity na krátkodobé pronájmy. Můžeš narazit na byrokracii a pokuty, takže to chce dobře prozkoumat. Klíčové je asi zjistit, jaké jsou ceny v tvém okolí a co místní trh snese. Rozhodně doporučuji zjistit si předem, jak se ti investice vyplatí v dlouhodobém horizontu. Můžeš zkusit obojí, třeba začít s jedním a později přejít na druhý model, pokud zjistíš, co ti víc sedí. Hlavně si dej pozor na to, abys byl připravený na nečekané výdaje a situace.

140 slov
1.4 minut čtení
1. 2. 2025
Vladimíra Hrubá
Vladimíra Hrubá
Podobné otázky