Succeed.cz/Fórum/Jak si udržet motivaci po několika prohrách?

Jak si udržet motivaci po několika prohrách?

Stává se mi to čím dál tím víc, protože poslední dobou jsem zažil pár proher, ať už v podnikání nebo při investování. Začínám mít pocit, že mě to dost demotivuje a nevím, jak se z toho dostat. Vždycky jsem byl optimista a věřil, že když něco nevyjde, je třeba se z toho poučit a jít dál. Ale teď mám pocit, že je to čím dál tím těžší. Mám problém se soustředit na další kroky a často se mi honí hlavou myšlenky, jestli to má vůbec smysl. Jak si udržet motivaci po několika prohrách? Jak se zase postavit na nohy a najít v sobě tu sílu pokračovat? Zkoušel jsem různé metody, jako třeba vizualizaci úspěchu nebo si psát deník, ale nic zatím nefunguje tak, jak bych chtěl. Není to jenom o tom říkat si "jdu dál", ale opravdu to cítit a mít ten správný drive. Jak jste to zvládali vy? Co vám pomohlo překonat tyto těžké chvíle? Jak se vlastně vypořádat s tou frustrací, která přichází s neúspěchem? Kdybych měl nějaké tipy nebo rady, které byste mohli sdílet, byl bych za ně opravdu vděčný. Potřebuji se dostat zpět do formy a opět najít radost v tom, co dělám.

197 slov
2 minut čtení
29. 7. 2022
Jindřiška Holušová
Jindřiška Holušová

Zní to, že jsi v těžkým období a takový situace jsou fakt náročný. Mě se osvědčilo zaměřit se na menší cíle. Když se ti nedaří, je snadný propadnout depresi a vidět to jako konec, ale zkus si říct: co můžu udělat teď hned? Třeba si vytyčit nějaký malý úkoly, který můžeš splnit dneska. I malý úspěchy tě můžou nakopnout.

Další věc co mi pomohlo byla změna prostředí. Když jsem byl moc zavřenej v jedný bublině, začalo to být ubíjející. Zkus třeba pracovat venku nebo v nějaký kavárně, nebo se obklopit lidma, který mají pozitivní energii.

A to s tou frustrací - jo, je to normální, ale důležitý je nechat si tu frustraci projít a nechat ji odplout. Místo toho ji přetavit v motivaci - třeba si říct: "Tak teď mi to nevyšlo, ale příště už budu připravenej lépe."

Zkoušel jsi mluvit s někým, kdo si prošel podobným? Někdy je fajn jen si tak popovídat a zjistit, že nejsi sám. Každopádně se snaž nezapomínat na to, proč jsi vůbec začal. Třeba si dej pauzu a zamysli se nad tím, co tě na tom bavilo předtím.

184 slov
1.8 minut čtení
16. 3. 2024
Patrik Sládek
Patrik Sládek

Není to jednoduché, když se člověk cítí jako v pasti. Pro mě pomohlo vzít si odstup a přehodnotit, co vlastně chci. Zkus si vypsat úspěchy, i ty malý. To ti může připomenout, že už jsi něco dokázal. Taky je dobrý se zaměřit na proces, ne jen na výsledek. Soustřeď se na to, co můžeš ovlivnit, a ne na to, co nejde. Možná zkusit nějakou novou aktivitu nebo koníček, abys měl jinou perspektivu. Často pomůže i přemýšlet o neúspěších jako o lekcích. Zkus si říct, co ti ta prohra dala do budoucna. A nezapomínej, že každý má špatný období. Hlavní je nevzdávat se a najít si cestu zpět k motivaci.

109 slov
1.1 minut čtení
30. 7. 2024
Stanislav Kolář
Stanislav Kolář
Podobné otázky