Succeed.cz/Fórum/Jak zjistit potřeby zákazníků?

Jak zjistit potřeby zákazníků?

Podnikám už pár let, ale čím dál víc si uvědomuji, že je hrozně důležité vědět, co vlastně zákazníci chtějí. Jenže jak na to? Mám nějaké představy, ale nejsem si jistý, jestli jsou správné. Zkoušel jsem dělat průzkumy, posílat dotazníky, ale výsledky byly dost rozpačité. Někdy se mi zdá, že lidé řeknou to, co si myslí, že bych chtěl slyšet, a pak dělají něco úplně jiného. Jak teda zjistit, co skutečně potřebují? Je to vůbec možné? Myslel jsem si, že by pomohlo sledovat konkurenci, ale ta mi spíš zamotává hlavu. Také jsem přemýšlel o tom, že bych mohl sbírat data z webu nebo sociálních sítí, ale nevím přesně, jak na to. Zajímalo by mě i to, jak oslovit zákazníky přímo a získat od nich relevantní zpětnou vazbu. Máte nějaké tipy nebo zkušenosti s tím, jak se dostat k jádru toho, co lidé opravdu chtějí? Co fungovalo vám? Třeba nějaké konkrétní otázky, které jste pokládali při rozhovorech nebo formuláře, které měly úspěch? Vím, že každý trh je jiný, ale přece jen bych rád slyšel názory a rady z vaší praxe. Jakou metodu nebo strategii jste použili pro lepší pochopení potřeb vašich zákazníků?

190 slov
1.9 minut čtení
10. 12. 2022
Andrea Hrdá
Andrea Hrdá

Tak jo, máš pravdu, že zjistit potřeby zákazníků je fakt klíčový. Dotazníky občas nefungujou tak, jak bychom chtěli, protože lidi ti někdy prostě řeknou to, co si myslí, že chceš slyšet. Zkus třeba udělat osobní rozhovory – to je mnohem lepší, protože se dostanete do hloubky a můžeš reagovat na jejich odpovědi v reálném čase. Zkus použít otevřené otázky jako "Jak byste popsal/a svůj ideální produkt?" nebo "Co vám vadí na našich současných nabídkách?" To ti může otevřít oči.

Sociální sítě jsou taky super. Sleduj, co tvoji zákazníci říkají o konkurenci nebo jaké mají problémy. Dobrý je i zapojit se do diskuzí a sledovat názory na relevantních fórech. Něco jako analýzu sentimentu může mít smysl – zjistit, co lidi považují za pozitivní nebo negativní.

Zkus taky sledovat chování zákazníků na webu – jak se pohybují, co je zajímá. Google Analytics ti k tomu dá spoustu dat. A nezapomeň na A/B testování různých nabídek nebo marketingových zpráv, to ti ukáže, co skutečně funguje.

Takže shrnuto: osobní rozhovory, analýza sociálních sítí, sledování chování na webu a testování. To všechno ti může dost pomoct lépe pochopit svoje zákazníky.

183 slov
1.8 minut čtení
21. 3. 2024
Věra Kovaříková
Věra Kovaříková

Myslím, že je to dost běžný problém. Zjistit, co zákazníci opravdu chtějí, může být fakt oříšek. Já jsem měl úspěch s několika jednoduchýma metodama. Třeba jsem zkusil udělat focus group – sesbírej pár lidí a zkuste si povídat o jejich zkušenostech s tvým produktem. Často se ukáže, že v diskuzi vyplavou věci, co bys jinak nezjistil.

Dál, zkus používat otevřené otázky v dotaznících. Místo "Líbí se vám naše služba?" se ptej spíš "Co byste změnili?" nebo "Jaké problémy vám naše služba řeší?". Tyhle otázky dávají lidem prostor říct víc než jen ano nebo ne.

Sociální sítě jsou super místo pro sběr zpětné vazby. Sleduj, co lidi říkají o konkurenci nebo o oboru obecně. Na Instagramu nebo Facebooku můžeš udělat anketu a zjistit názor na konkrétní věci.

A co se týče konkurence, zkus nezapomínat na vlastní hodnoty a to, co děláš jinak. Někdy stačí vzít inspiraci a pak přetvořit nabídku podle toho, co ukážeš, že ti záleží na zákaznících.

Osobně mi fungovalo i prostě být otevřený k feedbacku. Když mluvím s klientama, tak se nebojím zeptat na upřímný názor. A když něco nefunguje, snažím se to hned řešit a zlepšit.

Takže shrnuto: focus group, otevřené otázky, sleduj sociální sítě a buď v kontaktu se zákazníkama. To jsou pro mě osvědčený tipy.

206 slov
2.1 minut čtení
31. 5. 2024
Ladislav Hájek
Ladislav Hájek
Podobné otázky