Succeed.cz/Fórum/Jak si nastavit priority, abych se vyhnul prokrastinaci?

Jak si nastavit priority, abych se vyhnul prokrastinaci?

V poslední době mám pocit, že mi všechno utíká mezi prsty. Neustále odkládám důležité úkoly a místo toho se zabývám méně podstatnými věcmi, které mi vlastně nic nepřinášejí. Chtěl bych se zeptat, jestli máte nějaké osvědčené tipy na to, jak si správně nastavit priority? Jak se vyhnout tomu, aby mě prokrastinace dostávala do stresu a chaosu? Občas mám přehled o tom, co bych měl udělat, ale pak se v tom ztratím a nakonec dělám něco úplně jiného. Jak třeba rozlišujete mezi urgentními a důležitými úkoly? Jaké nástroje nebo metody používáte k tomu, abyste si lépe zorganizovali svůj čas? Zkoušel jsem různé aplikace na plánování, ale většinou se stane, že je zapomenu používat. Jak tedy dlouhodobě udržet motivaci a zaměřit se na to, co je skutečně důležité? Když už mluvím o motivaci, co děláte v momentech, kdy vás trápí lenost nebo nedostatek energie? Jak si nastavujete denní rutiny a co děláte pro to, abyste se vyhnuli tomu nekonečnému cyklu prokrastinace? Děkuji všem za jakékoli tipy a rady!

166 slov
1.7 minut čtení
18. 10. 2024
Hana Stehlíková
Hana Stehlíková

K prokrastinaci jsem měl taky dost blízko, takže pár tipů, co mi pomohly. Nejdřív si udělej seznam úkolů, ale snaž se je rozdělit na urgentní a důležité. Třeba použij Eisenhowerovu matici – to ti hned ukáže, co dělat teď a co až později. Důležitý je mít jasně stanovené cíle, ideálně na denní bázi. Mně pomáhá si večer napsat, co chci druhý den udělat. Ráno se pak na to snadněji soustředím.

Co se týče motivace, tak si nastav třeba časovač – 25 minut práce, pak 5 minut pauza. Je to fajn, protože se na chvíli soustředíš a pak si můžeš odpočinout. Další věc je mít klidné místo na práci bez rozptýlení – mobil dej někam mimo dosah. Pokud tě honí lenost, zkus si pustit oblíbenou hudbu nebo jít na chvíli ven na čerstvý vzduch.

A hlavně - buď na sebe hodný. Není to o dokonalosti, ale o pokroku. Takže i malý kousek je lepší než nic.

153 slov
1.5 minut čtení
19. 9. 2024
Jana Dvořáková
Jana Dvořáková

Nastavit si priority a vyhnout se prokrastinaci chce trochu cviku. Zkus třeba začít s metodou Eisenhowerovy matice. Rozděl si úkoly na čtyři kategorie: urgentní a důležité, důležité, ale neurgentní, urgentní, ale ne důležité a nakonec ty, co nejsou ani jedno. To ti pomůže vidět, co je opravdu potřeba udělat hned a co můžeš odložit.

Pak zkus plánování týdne nebo dne. Na začátku týdne si napiš, co chceš stihnout a každý den si vyber tři hlavní úkoly. Někdy pomáhá i technika Pomodoro, kdy pracuješ 25 minut a pak si dáš 5 minut pauzu. Je dobrý to mít na papíře nebo v kalendáři, i když s aplikacema to není vždy jednoduchý.

Ohledně motivace – když se mi nechce, tak se snažím udělat alespoň malý krok k úkolu. Třeba jen otevřít dokument nebo udělat pár minut práce. Občas pomůže si pustit oblíbenou hudbu nebo jít na krátkou procházku, abych se trochu probral. Hlavně si pamatuj, že je to proces a občas budeš mít dny, kdy to nejde. Nezatracuj se za to.

167 slov
1.7 minut čtení
1. 11. 2024
Nikola Vojtěchová
Nikola Vojtěchová
Podobné otázky