Succeed.cz/Fórum/Jak si zorganizovat úkoly, když mám moc práce?

Jak si zorganizovat úkoly, když mám moc práce?

Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem si zorganizovat úkoly, když se cítím přetížený a mám pocit, že se mi všechno hromadí. Mám toho opravdu hodně na práci, ať už se jedná o pracovní projekty, osobní závazky nebo domácí povinnosti. Často nevím, čím začít a jak si to celé uspořádat, abych nezapomněl na důležité věci a zároveň měl čas na odpočinek. Jaké metody nebo nástroje byste doporučili, aby se mi podařilo lépe rozplánovat svůj čas a úkoly? Zkoušel jsem různé aplikace a kalendáře, ale stejně mám občas pocit, že se ztrácím v množství všech těch úkolů. Jaké tipy mají lidé, kteří zvládají víc práce a přitom si zachovávají duševní zdraví? Jaký je váš osvědčený způsob prioritizace úkolů? Mělo by smysl si udělat nějaký systém nebo seznam věcí, co musím udělat, nebo je lepší se spolehnout na intuitivní přístup? Jak to vidíte vy?

141 slov
1.4 minut čtení
5. 12. 2022
Daniela Pospíšilová
Daniela Pospíšilová

Někdy je fakt těžké se v tom zorientovat, když máš tolik povinností. Zkus si udělat seznam všech úkolů, co máš, a pak je rozdělit do kategorií – pracovní, osobní a domácí. Můžeš použít metodu Eisenhowerovy matice, kde si úkoly rozdělíš na "urgentní" a "důležité", což ti pomůže zjistit, co fakt potřebuješ udělat hned a co může počkat. A nebo zkus techniku Pomodoro – pracuj 25 minut, pak si dej 5 minut pauzu. Pomůže ti to udržet soustředění a zároveň si odpočinout. Co se týče aplikací, zkuste něco jako Todoist nebo Trello, ale pokud ti to nevyhovuje, klidně se vrát' k papírovému seznamu. Hlavně nezapomeň na odpočinek – bez toho se zblázníš. Takže si klidně naplánuj i čas na relaxaci. Důležité je mít ten přehled a nebát se přehodnocovat priority.

129 slov
1.3 minut čtení
25. 11. 2024
Adam Strnad
Adam Strnad

Když se cítíš přetížený, nejlepší je začít s tím, co máš a pokusit se to nějak seřadit. Zkus si udělat seznam všech úkolů, který budeš mít na očích. Můžeš to rozdělit na pracovní, osobní a domácí povinnosti. Pak si určuj priority – třeba podle toho, co hoří nejvíc nebo co je termínově nejdůležitější. Jakmile máš seznam, zaměř se na jednu věc po druhé, nedělej víc úkolů najednou, to pak jen zmatkuješ.

Někomu pomáhá i technika Pomodoro – pracuješ třeba 25 minut a pak si dáš 5 minut pauzu. Takhle si udržíš koncentraci a zároveň si odpočineš.

A jestli ti aplikace moc nepomáhají, zkus si prostě napsat úkoly na papír a mít to někde na viditelném místě. Můžeš si udělat i týdenní plán, kde naplánuješ, co kdy uděláš. Nezapomeň si do toho zařadit i čas na relaxaci, jinak se zblázníš.

A jo, intuitivní přístup může fungovat, ale stejně to chce nějaký rámec, aby ses neztratil v tom množství. Hlavně to neber příliš vážně a pokus se najít systém, který ti vyhovuje.

169 slov
1.7 minut čtení
24. 1. 2025
Elena Marková
Elena Marková
Podobné otázky