Succeed.cz/Fórum/Jak se rozhodnout, který úkol udělat jako první, když mám hromadu práce?

Jak se rozhodnout, který úkol udělat jako první, když mám hromadu práce?

Někdy se mi zdá, že mám před sebou nekonečný seznam úkolů a nevím, jak se v tom všem vyznat. Každý úkol má jinou důležitost a termín, ale jak si vybrat ten správný, abych se pohnul kupředu? Přemýšlím, jestli je lepší začít s něčím menším a rychleji to dokončit, nebo se hned vrhnout na ten nejtěžší úkol, který mě ale odrazuje. A co když na něm trávím hodiny a přitom mohl být vyřešený nějaký jiný úkol za pár minut? Jak efektivně plánovat čas a rozkládat si priority? Mám zkusit nějakou techniku jako Eisenhowerovu matici nebo Pomodoro metodu? Nebo je lepší se spolehnout na intuici a prostě začít s tím, co mě nejvíc zajímá? Někdy je také těžké posoudit, co je opravdu urgentní a co může počkat. Nemám zkušenosti s tím, jak si lépe organizovat myšlenky a úkoly. Jaké máte tipy pro efektivní řízení času a zvládání velkého množství úkolů? Jak si udržet motivaci, když mám pocit, že nestíhám? Rád bych slyšel vaše rady a případně i nějaké příběhy o tom, jak jste to zvládali vy.

174 slov
1.7 minut čtení
9. 1. 2022
Marcela Škodová

Tak tohle znám moc dobře. Když má člověk na stole hromadu úkolů, je těžký se rozhodnout, co dělat jako první. Mně se osvědčilo pár technik. Například ta Eisenhowerova matice, kde si rozřadíš úkoly podle důležitosti a naléhavosti. To ti pomůže vidět, co fakt spěchá a co může počkat.

Dál je tu Pomodoro metoda - nastavíš si časovač na 25 minut a pracuješ jen na jednom úkolu, pak si dáš krátkou pauzu. Fakt to pomáhá se soustředit a neztrácet motivaci.

Jinak já někdy začínám s malými úkoly, abych měl pocit, že se něco děje. Rychlý splnění něčeho menšího ti dodá energii do dalších věcí. A jo, je dobrý mít i nějakou strukturu, ale občas je fajn se řídit i intuicí a začít tím, co tě nejvíc láká.

Snažím se taky plánovat si týden dopředu, abych si rozložil čas a neřešil všechno na poslední chvíli. A když už je toho moc, tak prostě vím, že někdy je lepší se od všeho odpojit a na chvíli si odpočinout. Držím palce!

166 slov
1.7 minut čtení
26. 7. 2024
Alena Procházková

Myslím, že to, co popisuješ, zažívá hodně lidí. Hromada úkolů může být fakt stresující. Zkus si to rozdělit do dvou kategorií: urgentní vs. důležité. Třeba Eisenhowerova matice může být skvělá – pomůže ti zjistit, co je fakt potřeba udělat hned a co může počkat.
Někdy je fajn začít s menšími úkoly, abys získal pocit úspěchu a motivaci. Pomodoro metoda také není špatná, udrží tě v tempu a zároveň dává prostor na odpočinek.
Důležitý je i plán – napiš si seznam a seřaď úkoly podle priority. Když víš, co máš před sebou, je to snažší. A neboj se říct si, že něco může počkat, když to není urgentní.
A jak to zvládat? Zkus si na některé úkoly vyhradit třeba jen půl hodiny a pak si dát pauzu. Uvidíš, jestli to pomůže udržet motivaci. A pokud jde o intuici – někdy je dobré ji poslouchat, ale ne úplně spoléhat se na ní.
Celkově je to o tom najít si systém, který ti vyhovuje. Zkoušej různé techniky a uvidíš, co ti sedne nejvíc.

174 slov
1.7 minut čtení
25. 2. 2024
Andrea Malečková
Techniky na efektivní seřízení času a priorit.
Succeed.cz/Články/Sebeřízení
Prioritizace úkolů: Jak určit, co je opravdu důležitéObjevte techniky prioritizace úkolů, které vám pomohou soustředit se na klíčové úkoly a maximalizovat vaši produktivitu.
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2021
Tomáš Březina
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky