Succeed.cz/Fórum/Mám přijímat kryptoměny jako platbu? Jaké jsou výhody?

Mám přijímat kryptoměny jako platbu? Jaké jsou výhody?

Zajímalo by mě, jestli má smysl začít přijímat kryptoměny jako platbu za své produkty nebo služby. V poslední době se o tom hodně mluví a spousta podnikatelů říká, že je to budoucnost obchodování. Ale je to opravdu tak? Jaké konkrétní výhody mi může přinést přijímání kryptoměn? Myslím tím nejen to, že by to mohlo přilákat nové zákazníky, ale i to, jestli by mi to mohlo nějak ušetřit peníze na poplatcích nebo zjednodušit platby. Přemýšlím taky o rizicích - jak je to třeba s volatilitou cen kryptoměn? Může se mi stát, že když dostanu platbu v bitcoinech, tak mi za pár hodin nebo dní výrazně klesne hodnota? A co daně? Musím se bát nějakých dodatečných povinností, když začnu přijímat kryptoměny? Kdo z vás už má zkušenosti s přijímáním kryptoměn a může mi poradit, jak na to? Jaké platformy nebo peněženky jsou nejlepší pro podnikatele? Chtěl bych slyšet názory a rady od těch, kteří už do toho šli. Je to investice do budoucnosti nebo zbytečné riziko?

164 slov
1.6 minut čtení
17. 9. 2022
Marcela Krausová
Marcela Krausová

Přijímat kryptoměny jako platbu může být zajímavé, pokud chceš oslovit novou skupinu zákazníků, co používají bitcoiny nebo jiné altcoiny. Hlavní výhody jsou rychlost transakcí, nižší poplatky než u klasických platebních systémů, a potenciální lepší zabezpečení. Může to taky vypadat moderně a přitáhnout tech-savvy klientelu. Ale je tu ta volatilita – cena kryptoměn může během chvilky hodně kolísat, takže pokud dostaneš platbu v bitcoinech, za pár hodin může být ta suma úplně jiná. K tomu se musíš připravit na daně, což může být trochu složitější, protože transakce se dají považovat za zdanitelné události. Co se týče peněženek a platforem, tak doporučuji pro začátek něco jako Coinbase nebo Binance pro jednoduchost. Když začneš, hodně si to vyzkoušej a buď obezřetný s tím, jak dlouho kryptoměny necháváš. Zvaž si všechny pro a proti a pokud máš strach z rizik, může být lepší počkat.

139 slov
1.4 minut čtení
6. 7. 2024
Miroslava Matějková
Miroslava Matějková

Přijímání kryptoměn může mít pár výhod, ale taky je to spousta rizik. Hlavně to, že můžeš přilákat nové zákazníky, co chtějí platit v bitcoinech nebo jiných altcoinech. Pro některé lidi je to prostě cool a moderní. Pokud jde o poplatky, tak s určitýma platformama jako Coinbase nebo Binance můžeš ušetřit na transakčních nákladech, oproti klasickým kreditkám. Ale pozor na volatilitu! Když dostaneš platbu v BTC dneska a za pár dní to spadne o 20%, tak jsi v háji. Můžeš i ztratit víc než jsi čekal.

Daně jsou další kapitola – musíš sledovat, jak to máš s účetnictvím, protože každá transakce se může brát jako zdanitelný příjem. V ČR to není úplně jednoduché, takže se radši poraď s účetním. Co se týče peněženek a platforem, doporučuji něco jako BitPay pro snadnou integraci do tvého obchodu. Každopádně to chce pořádně zvážit, jestli jsi na to připravený a jestli ti ty výhody za to riziko stojí.

152 slov
1.5 minut čtení
9. 10. 2023
Jiří Dvořák
Jiří Dvořák
Podobné otázky