Succeed.cz/Fórum/Co znamená volatilita kryptoměn pro mé podnikání?

Co znamená volatilita kryptoměn pro mé podnikání?

Když se bavíme o kryptoměnách, tak je jasné, že jedním z hlavních témat, která se neustále vracejí, je volatilita. Ale co to vlastně znamená pro mé podnikání? Mám na mysli situaci, kdy se ceny kryptoměn neustále mění, někdy dramaticky. Jak může tento kolísající trh ovlivnit moje rozhodnutí ohledně investic a použití kryptoměn jako platebního prostředku? Zajímá mě, jestli je lepší používat kryptoměny v době, kdy jsou ceny stabilní, nebo naopak v době, kdy stoupají. Jak mohu ochránit své podnikání před případnými ztrátami způsobenými tímto výkyvovým trhem? Je vůbec rozumné zapojit se do kryptoměnového trhu, nebo je lepší se mu vyhnout a soustředit se na tradiční měny? Mám obavy o to, jak by ceny mohly ovlivnit mé cash flow a jestli bych měl mít nějakou strategii pro případné skoky v cenách. A co třeba související poplatky za transakce? Jak moc dokáže volatilita ovlivnit nejen moje příjmy, ale také náklady na provozování firmy? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních podnikatelů, kteří už s těmito otázkami měli co do činění. Co byste mi doporučili? Jaké kroky bych měl udělat pro minimalizaci rizik spojených s volatilním trhem kryptoměn?

185 slov
1.9 minut čtení
10. 11. 2023
Adam Kubík
Adam Kubík

Volatilita kryptoměn je pro podnikání docela výzva. Když ceny skáčou, tak to může pěkně zasáhnout cash flow. Třeba když prodáváš a dostaneš zaplaceno v kryptu, tak za pár hodin nebo dní může být cena úplně jiná. Pokud je trh stabilní, tak to vypadá jako dobrý čas na přijímání kryptoměn, ale když vidíš, že ceny letí nahoru nebo dolů, můžeš mít strach z velkých ztrát nebo naopak z toho, že jsi prodal příliš brzy.

Doporučil bych mít nějakou strategii – třeba okamžitě přeměnit kryptoměnu na fiat měnu po transakci, abys minimalizoval riziko. To ale může znamenat další poplatky za transakce, což ti zvýší náklady. Vždycky by ses měl dívat na to, jak moc ti volatilita ovlivní příjmy a výdaje.

Někteří podnikatelé se rozhodli používat kryptoměny jen v určitých obdobích nebo na specifické produkty, kde si mohou dovolit riziko. Jestli máš obavy z volatility, možná bude lepší se zaměřit na tradiční měny a kryptoměny používat jen okrajově. Rozhodně není špatný nápad sledovat trh a ostatní podnikatele, co už mají zkušenosti s kryptoměnami.

168 slov
1.7 minut čtení
7. 11. 2023
Miroslava Křížová
Miroslava Křížová

Volatilita kryptoměn může být pro podnikání dost riziková. Když se ceny mění tak dramaticky, může to ovlivnit tvé cash flow a plánování. Pokud přijímáš platby v kryptu, tak v době, kdy ceny stoupají, můžeš něco vydělat, ale když klesnou, můžeš přijít o dost víc, než jsi čekal. Takže je dobrý mít nějakou strategii. Například můžeš převádět kryptoměny na fiat co nejdřív po přijetí platby, aby ses vyhnul ztrátám z poklesu. A ohledně poplatků za transakce – ty můžou být vysoké v době velkých výkyvů. Někdo taky radí používat stablecoiny, které jsou méně volatilní, aspoň na nějaký čas. Já bych si taky dal pozor na to, jak moc se do kryptoměn zapojíš. Není špatný mít diversifikovaný přístup a nezapomínat na tradiční měny. Zkrátka, je to o pečlivém plánování a sledování trhu.

130 slov
1.3 minut čtení
8. 6. 2023
Antonín Horák
Antonín Horák
Podobné otázky