Succeed.cz/Fórum/Diverzifikace investic – kryptoměny vs. nemovitosti?

Diverzifikace investic – kryptoměny vs. nemovitosti?

Zajímalo by mě, jak se rozhodnout mezi investováním do kryptoměn nebo do nemovitostí. Poslední dobou slyším hodně o tom, jak jsou kryptoměny jako Bitcoin a Ethereum velmi volatilní, ale na druhou stranu mají potenciál přinést obrovské zisky, pokud se trefím do správného momentu. Na druhou stranu mám pocit, že nemovitosti jsou stabilnější a poskytují trvalý příjem, což může být skvělá volba pro dlouhodobé investice. Rád bych slyšel názory lidí, kteří už mají zkušenosti s oběma možnostmi. Je lepší mít část peněz v kryptoměnách pro rychlé zhodnocení a část v nemovitostech pro stabilitu? Jaké jsou výhody a nevýhody každé z těchto investic? Měl bych se bát rizik spojených s kryptoměnami, nebo je to cena, kterou je třeba zaplatit za možnost vysokého výnosu? A co zdanění – jsou nějaké rozdíly mezi těmito dvěma typy investic? Budu vděčný za jakékoli rady nebo zkušenosti, které by mi mohly pomoci udělat informované rozhodnutí.

148 slov
1.5 minut čtení
19. 3. 2021
Jaroslav Průcha
Jaroslav Průcha

Investování do kryptoměn nebo nemovitostí je fakt zajímavý téma. Kryptoměny jako Bitcoin a Ethereum fakt lákají na rychlý zhodnocení, ale ta volatilita může být hrozná. Můžeš klidně ztratit hodně peněz během pár dní. Na druhou stranu, nemovitosti ti dávají větší stabilitu. Můžeš pronajímat a mít stálý příjem, což je super pro dlouhodobé plánování.

Rozdíl v riziku je jasný – kryptoměny jsou spíš jako sázka na loterii, kde můžeš vyhrát, ale i prohrát. Nemovitosti ti dají větší pocit jistoty, protože hodnota nemovitosti zpravidla roste a vždycky máš něco hmatatelného.

Co se týče daní, tak tam jsou rozdíly. U kryptoměn platíš daně na zisk, když prodáš, zatímco u nemovitostí se to řeší jinak. Pokud prodáš nemovitost po určité době, můžeš mít výhody jako osvobození od daně.

Osobně bych doporučil mít diverzifikovaný přístup – část do kryptoměn pro potenciální rychlé zisky a část do nemovitostí pro stabilitu a pasivní příjem. Takže ano, kombinace obou může bejt fajn volba.

153 slov
1.5 minut čtení
22. 8. 2024
David Eliáš
David Eliáš

Když to vezmu kolem a kolem, tak obě možnosti mají svoje pro a proti. Kryptoměny jsou fakt volatilní, to je pravda. Můžeš vydělat hromadu peněz během pár dní, ale taky můžeš rychle přijít o všechno. Na druhou stranu, pokud jsi ochotnej riskovat a sleduješ trh, tak to může být zajímavé.

Nemovitosti mi přijdou jako stabilnější volba. Když investuješ do nemovitosti, máš obvykle nějaký stabilní příjem z nájmu, což je super. A i když ceny nemovitostí kolísají, většinou si drží hodnotu lépe než ty krypta.

Taky se zamysli nad zdaněním – při prodeji nemovitosti platíš daň z příjmu z prodeje, ale u kryptoměn je to hodně o tom, jak dlouho je držíš. Krátkodobé zisky jsou zdaněné víc než dlouhodobé.

Pokud se rozhodneš diverzifikovat, tak to dává smysl. Něco v kryptu pro rychlé výnosy a něco v nemovitostech pro stabilitu a pasivní příjem. Nakonec záleží na tvém rizikovém profilu a co od investic očekáváš.

151 slov
1.5 minut čtení
6. 1. 2024
Daniel Hruška
Daniel Hruška
Podobné otázky