Succeed.cz/Fórum/Kolik peněz potřebuji na investici do nemovitosti?

Kolik peněz potřebuji na investici do nemovitosti?

Zajímalo by mě, kolik peněz bych měl mít na začátku, když chci investovat do nemovitosti. Je to asi dost složitá otázka, protože se to asi liší podle toho, kde chci investovat, jestli do bytu nebo do domu, a taky záleží na tom, jestli to chci kupovat na hypotéku nebo za hotovost. Mám nějaké úspory, ale vůbec si nejsem jistý, jestli to bude stačit. Slyšel jsem, že do toho musím započítat také různé poplatky jako notáře, daně a další náklady na údržbu nebo opravy nemovitosti. To mě trochu děsí, protože nevím, kolik přesně by to mohlo být. Jsem si vědom toho, že investice do nemovitostí může být skvělá cesta k budoucímu zisku a pasivnímu příjmu, ale potřeboval bych konkrétnější představu o tom, kolik peněz bych měl mít k dispozici. Měli byste nějaké tipy nebo zkušenosti? Jak se dá zjistit, kolik peněz je potřeba v mém případě? Taktéž mě zajímá, jak dlouho trvá proces koupě nemovitosti a co všechno je třeba udělat předtím, než se člověk rozhodne investovat. Díky za každou radu!

170 slov
1.7 minut čtení
21. 4. 2024
Ivana Hrdá
Ivana Hrdá

Takže, když chceš investovat do nemovitosti, fakt se to liší podle spousty věcí. Hlavně záleží na tom, kde chceš kupovat a co vlastně plánuješ – jestli byt nebo dům. Pokud to chceš na hypotéku, většinou se doporučuje mít aspoň 20% z ceny nemovitosti jako akontaci, plus nějaké další náklady. Ty další náklady jako notář, daň z nabytí nemovitosti a různé poplatky můžou být klidně 5-10% z ceny. Takže když koukáš na nemovitost za milion, můžeš potřebovat tak kolem 300 tisíc nebo víc v závislosti na tom, co všechno započítáš.

Nenech se odradit, ale je dobrý mít i nějakou rezervu na opravy a údržbu, protože tohle může dost překvapit. Taky je fajn si zjistit, jak dlouho trvá koupě nemovitosti – většinou to trvá několik měsíců, než všechno zařídíš, od prohlídek po finální podpisy.

Pokud máš úspory, fakt je zapoj do přehledu celkových nákladů a radši si to spočítej. Zjisti si konkrétní ceny v oblasti, kde chceš investovat. Každý region má jiný trh a ceny. Zkoukni i zkušenosti jiných investorů nebo se poraď s odborníkem, ten ti může hodně pomoct.

176 slov
1.8 minut čtení
12. 4. 2024
Bohumil Sýkora
Bohumil Sýkora

Takže, investice do nemovitosti může být opravdu složitá. V první řadě, pokud plánuješ hypotéku, potřebuješ minimálně 10-20 % z ceny nemovitosti jako zálohu. Ale to není všechno. Musíš počítat s dalšími náklady jako jsou notářské poplatky, daň z nabytí nemovitosti (to je kolem 4 % v ČR), a další provozní náklady jako údržba a opravy. U starších nemovitostí to může být vyšší, takže se na to připrav. Celkově bych doporučil mít alespoň 30 % ceny nemovitosti po ruce, abys pokryl všechny tyhle věci. A co se týče koupě, počítej s časem na hledání, vyřízení hypotéky, a pak samotná koupě může zabrat několik měsíců. Zkus taky zjistit, jaké jsou tržní ceny v lokalitě, kde chceš investovat. Jak říkáš, může to být super příležitost k pasivnímu příjmu, ale je dobré mít všechno dobře promyšlené.

132 slov
1.3 minut čtení
11. 1. 2024
Dominik Zlámal
Dominik Zlámal
Podobné otázky
Aby náš web fungoval správně

Díky cookies vám můžeme nabídnout lepší a příjemnější prohlížení webu.
Pomáhají nám pochopit, co vás zajímá, a přizpůsobit obsah přesně vašim potřebám.
Cookies jsou bezpečné a jejich používání je ve vašem zájmu.

Více informací naleznete vzásadách ochrany osobních údajů.

Podrobné nastavení
Souhasím