Succeed.cz/Fórum/Kdy požádat o pomoc, když se cítím přetížený?

Kdy požádat o pomoc, když se cítím přetížený?

V poslední době se mi zdá, že vše kolem mě se hromadí jako sníh na svahu a já už nevím, jak s tím naložit. Mám pocit, že mi na krku visí spousta úkolů, projektů a závazků, které musím splnit, ale čím víc se snažím, tím víc mě to tlačí dolů. Chtěl bych se zeptat, jak poznat ten správný moment, kdy je potřeba říct si o pomoc? Je to v pořádku? Mám strach, že když požádám kolegy nebo přátele o podporu, budou si o mně myslet, že jsem slabý nebo neschopný. Jak to vlastně funguje v pracovním prostředí? Kdy je vhodné přiznat, že toho mám moc? A co když mám pocit, že jsem na pokraji vyhoření? Jaké signály bych měl sledovat? Měl bych se stydět za to, že potřebuji pomoc? Jaké byly vaše zkušenosti s hledáním pomoci v těžkých obdobích? Je lepší jít za nadřízeným, nebo raději oslovit někoho blízkého? Možná by bylo fajn mít nějaký tip nebo radu - kdy je ten správný čas na to, abychom přestali všechen ten tlak snášet sami a otevřeli se nějaké podpoře. Děkuji všem za odpovědi.

182 slov
1.8 minut čtení
5. 8. 2021
Blanka Prchalová
Blanka Prchalová

Není žádná ostuda požádat o pomoc, když se cítíš přetížený. Mnoho lidí si tím prochází, a je úplně normální mít chvíle, kdy toho máš moc. Důležitý je sledovat signály jako únavu, frustraci nebo ztrátu motivace. Když začneš mít pocit, že ti to všecko přerůstá přes hlavu, je čas se ozvat. Můžeš začít u kolegů, kteří by ti mohli nabídnout pomoc nebo sdílet část tvých úkolů. Není to známka slabosti, ale spíš rozumný krok ke zvládnutí situace. Pokud jde o nadřízeného, záleží na firemní kultuře - pokud máš dobrý vztah, klidně mu řekni, že potřebuješ podporu nebo radu. A co se týče blízkých, ti ti mohou poskytnout emocionální podporu a povzbuzení. Všichni někdy potřebujeme trochu pomoci, takže se neboj otevřít.

119 slov
1.2 minut čtení
13. 8. 2024
Vlastimil Hloušek
Vlastimil Hloušek

Najít ten správný moment na požádání o pomoc je fakt těžký. Ale pokud cítíš, že už to nezvládáš, je to jasný signál, že bys měl něco udělat. Není na tom nic špatného, že potřebuješ pomoc. Spousta lidí kolem tebe to zažívá taky, takže se nemusíš bát, co si pomyslí. Můžeš začít tím, že se svěřím někomu blízkému, kdo ti bude rozumět, nebo zkusit promluvit s kolegou. Pokud se cítíš přetížený fakt hodně, možná by stálo za to oslovit i nadřízeného, pokud máš dobrý vztah. Hlavně si dej pozor na signály vyhoření - pokud jsi unavený, nemáš energii a cítíš se bezmocně, to jsou varovné příznaky. Hlavní je si uvědomit, že pomoc není známka slabosti. Zkus se i zamyslet nad tím, co můžeš delegovat nebo co může počkat. Neboj se mluvit o tom, co cítíš. Třeba se ti uleví a najdeš způsob, jak se s tím vyrovnat.

146 slov
1.5 minut čtení
25. 8. 2024
Viktor Čermák
Viktor Čermák
Podobné otázky