Succeed.cz/Fórum/Jak začít s investováním, když mám málo peněz?

Jak začít s investováním, když mám málo peněz?

Zajímalo by mě, jak vlastně začít s investováním, když mám na účtu jen pár tisíc a celkově nemám moc zkušeností. Vždycky jsem měl pocit, že investování je pro bohaté lidi nebo pro ty, co mají nějaký velký kapitál, se kterým mohou riskovat. Vzhledem k tomu, že žijeme v době, kdy jsou možnosti investování mnohem širší díky internetu a různým platformám, přemýšlím, jestli je možné začít investovat i s malými částkami. Mám nějaké úspory, ale rozhodně to nejsou miliony. Jak bych to měl udělat? Měli bychom se vůbec bát říct si o rady třeba na fórech nebo v komunitách? Nevíte, jestli je lepší začít s akciemi nebo třeba s ETF? Mám obavy z toho, že bych mohl přijít o své peníze, když nevím, co dělám. Je dobré se vzdělávat v oblasti financí nebo se raději spolehnout na někoho zkušenějšího? A co různé aplikace na investování? Jaké máte zkušenosti? Odpověď na tyto otázky by mi jistě hodně pomohla. Jaké konkrétní kroky bych měl udělat jako naprostý začátečník? Díky moc!

167 slov
1.7 minut čtení
18. 8. 2024
Blanka Procházková
Blanka Procházková

Takže, investování s pár tisíci je určitě možné. Dneska už můžeš začít třeba s platformama jako jsou Revolut nebo Fio, kde si otevřeš účet a můžeš investovat do akcií nebo ETF. Je to fajn, protože nemusíš mít velký kapitál a můžeš začít třeba se 1000 Kč.

Vzdělávání je fakt důležitý – sleduj videa na YouTube, čti blogy nebo se zapoj do fór. Neboj se ptát, lidi na fórech ti většinou rádi poradí, i když to nebude vždycky bez chyb.

Pokud nevíš, co vybrat, ETF jsou super pro začátečníky, protože rozkládají riziko a neinvestuješ jen do jedné akcie. Akcie můžou být riskantnější, ale když si vybereš nějakou solidní firmu a dlouhodobě investuješ, je to ok.

A nezapomeň – investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Klidně začni pomalu a postupně se uč. Rozhodně to není jen pro bohaté, každý může začít investovat s málem. Hlavně buď trpělivý.

147 slov
1.5 minut čtení
3. 5. 2024
Zdeňka Pospíšilová
Zdeňka Pospíšilová

Investování s malými částkami je určitě možné. Dneska už nemusíš mít miliony, stačí pár tisíc. Začni tím, že se vzděláš – přečti si nějaké knihy nebo koukni na videa o základech investování a různých strategiích. Akcie a ETF jsou obě dobré volby. ETF jsou super pro začátečníky, protože rozkládají riziko, když investuješ do celého fondu místo jedné akcie.

Zkus nějakou investiční aplikaci, je jich plno a většina má nízké poplatky. Vždycky je lepší začít pomalu – můžeš třeba investovat 500 Kč měsíčně. Neboj se ptát na fórech nebo v komunitách, lidi ti rádi poradí. Pamatuj, že investování není bez rizika, ale s rozumným přístupem a vzděláváním se to dá zvládnout. Hlavně začni co nejdřív a pravidelně přispívej do svého portfolia.

119 slov
1.2 minut čtení
4. 2. 2023
Jiří Procházka
Jiří Procházka
Podobné otázky