Succeed.cz/Fórum/Proč se mi pořád nedaří šetřit peníze?

Proč se mi pořád nedaří šetřit peníze?

Chtěl bych se podělit o své myšlenky a frustrace ohledně šetření peněz. V poslední době jsem si uvědomil, že ačkoli mám dobrý příjem, moje konto na bankovním účtu se prostě ne a ne zvyšovat. Je to jako bych měl na sobě nějaké kouzelné botičky, které mě neustále vedou k utrácení. Zajímalo by mě, proč se mi zdá, že všechna má snaha o úspory končí neúspěchem. Jakmile dostanu výplatu, mám pocit, že na mě čekají všechny ty lákavé nabídky a akce, které nemohu odmítnout. Ať už je to nový telefon, který vlastně nepotřebuji, nebo oblečení ve slevě, které si říkám, že se mi bude hodit. Několikrát jsem se pokoušel sestavit si rozpočet a říct si, kolik chci ušetřit každý měsíc. Ale realita je taková, že když přijde čas platit účty nebo když se objeví nějaký nečekaný výdaj, moje plány jdou stranou. Mám pocit, že mi něco brání v tom, abych skutečně dosáhl svých cílů v šetření. Možná je to nedostatek disciplíny nebo možná i tlak od přátel a rodiny, kteří utrácí bezstarostně kolem mě. Když vidím ostatní lidi, jak si užívají život, jako by na nic nehleděli a já se snažím šetřit, cítím se frustrovaný a osamělý. Zajímalo by mě, jestli máte podobné zkušenosti? Jak jste to zvládli? Jaké strategie používáte pro efektivní šetření? Co vám pomohlo překonat překážky v úsporách? Chtěl bych slyšet vaše názory a tipy.

227 slov
2.3 minut čtení
24. 1. 2025
Zdeněk Burian
Zdeněk Burian

Taky jsem tímhle prošel. Hlavně, když dostaneš výplatu, tak tě to láká pro utrácení na věci, co vlastně ani nepotřebuješ. Zkus si třeba nastavit účet, kam dáš automaticky část peněz hned, jak je dostaneš. Takže když dostaneš výplatu, část prostě zmizí a ty ji nebudeš mít na očích. No a ohledně rozpočtu – to je těžký, já jsem to taky několikrát zkoušel a většinou to skončilo fiaskem. Zkus radši sledovat, co skutečně utrácíš, a pak si říct, co bys mohl omezit. S těma přátelama je to tricky, ale můžeš třeba říct, že šetříš na něco důležitého, tak je třeba víc nepouštět se do drahých akcí. Držím palce!

107 slov
1.1 minut čtení
4. 2. 2025
Jitka Sedláčková
Jitka Sedláčková

Pochopím tě, šetření fakt není jednoduchý. Já jsem na tom podobně. Vždycky se najdou nějaký věci, co chceš nebo potřebuješ a pak je těžký odolat. Vytvořit rozpočet je fajn, ale když do toho skočí nečekaný výdaje, tak to hned padá. Já jsem zkusil pár triků – třeba si nastavit automatický převod na spořicí účet hned po výplatě, abych na to nemusel myslet. A taky si říkám, že když něco chci koupit, tak počkám aspoň týden. Mnohdy zjistím, že to vlastně nepotřebuju. S tou tlakem od ostatních je to boj, ale snažím se kolem sebe mít lidi, co mají podobné cíle. Možná zkus najít někoho na šetření jako společníka, motivuje to víc. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
1. 2. 2025
Vojtěch Kočí
Vojtěch Kočí
Podobné otázky