Succeed.cz/Fórum/Jak mám začít investovat, když nevím nic o akcích?

Jak mám začít investovat, když nevím nic o akcích?

Přemýšlím o tom, že bych začal investovat, ale mám s tím docela velké obavy. Nikdy jsem se o akcie a obecně o investování moc nezajímal, a teď by mě zajímalo, jak to vlastně funguje. Slyšel jsem, že investování může být skvělý způsob, jak zhodnotit peníze, ale kde vůbec začít? Jaké jsou první kroky pro někoho, kdo nemá žádné zkušenosti? Jak si vybrat správné akcie nebo fondy, když jsem v tom úplně nový? Mám se třeba podívat na nějaké online kurzy nebo webináře? Je lepší začít investovat menší částky, abych se učil pomalu, nebo bych měl rovnou jít do větších investic? A co když udělám chybu? Jak se vlastně učit z těch chyb a co dělat, když trhy klesají? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké knihy nebo zdroje, které by mi mohly pomoct lépe pochopit základy investování. Mám pocit, že je toho tolik, co potřebuji vědět! Jak tedy začít a na co si dát pozor?

155 slov
1.6 minut čtení
22. 12. 2024
Jaroslava Koubová
Jaroslava Koubová

Investování může vypadat zastrašující, ale je to vlastně docela jednoduché, když se do toho dostaneš. Začni tím, že si uděláš základní přehled o tom, co akcie a fondy vlastně jsou. Na internetu najdeš spoustu článků a videí, které vysvětlují základy investování. Online kurzy jsou taky fajn, ale hlavně se neboj začít s menšími částkami. Můžeš si třeba otevřít účet u brokera, který umožňuje investovat i malé částky, takže si vyzkoušíš, jak to funguje bez velkého rizika.

Pokud jde o výběr akcií nebo fondů, zkus se podívat na společnosti nebo sektory, které znáš a kterým rozumíš. Taky bys mohl zvážit investici do indexových fondů – ty sledují celý trh a rozkládají riziko. Je dobré se učit z chyb, tak se na ně koukej jako na příležitosti k růstu. A když trhy klesají? To je normální, snaž se nezpanikařit a držet své investice.

Co se knih týče, doporučuji "Inteligentního investora" od Benjamina Grahama nebo "Bohatý táta, chudý táta" od Roberta Kiyosakiho. Tyhle knížky ti dají dobrý základ. Hlavně buď trpělivý a nenech se odradit – investování je maraton, ne sprint.

176 slov
1.8 minut čtení
24. 1. 2025
Veronika Šafaříková
Veronika Šafaříková

Investování může být na začátku dost zastrašující, ale určitě se do toho neboj ponořit. První krok je zjistit, co to vlastně akcie jsou a jak fungují. Zkus si najít nějaké online kurzy nebo videa na YouTube, které vysvětlují základy. Existuje spousta článků a knih, jako třeba "Inteligentní investor" od Grahama, co ti pomohou pochopit základní principy.

Doporučuji začít s menšími částkami, abys to měl pod kontrolou a mohl se učit. Můžeš zkusit investovat do ETF (burzovně obchodovaných fondů), což je méně rizikové než jednotlivé akcie. Jakmile se trochu rozkoukáš a zjistíš, jak trhy reagují, můžeš přidávat víc.

Pokud uděláš chybu, nepanikař. Každý dělá chyby, důležité je se z nich poučit. Když trhy klesají, snaž se nezapomínat na dlouhodobý pohled. Občas je fajn jen nechat investice být a nedělat unáhlené rozhodnutí.

Hlavně buď trpělivý a nevkládej všechny peníze hned na začátku. Investování je maraton, ne sprint!

142 slov
1.4 minut čtení
3. 1. 2025
Denisa Hrdá
Denisa Hrdá
Podobné otázky