Succeed.cz/Fórum/Jak zlepšit spánek po pracovním stresu?

Jak zlepšit spánek po pracovním stresu?

Mám pocit, že poslední dobou se mi spánek dost zhoršil. Pracuji ve stresujícím prostředí, kde jsou neustálé termíny, tlak a celkově se cítím pod velkým stresem. Po práci se mi těžko uvolňuje mysl a často se mi stává, že i když jdu spát, tak nemůžu usnout nebo se v noci budím. Zkoušel jsem různé metody, ale nic moc mi nepomohlo. Přemýšlím, jestli existují nějaké konkrétní techniky nebo zvyky, které by mi mohly pomoci zlepšit kvalitu spánku po takovém pracovním dni. Napadá mě třeba meditace nebo nějaké relaxační cvičení, ale nevím, jestli to opravdu funguje. Slyšel jsem i o bylinkových čajích na uklidnění nebo aromaterapii. Ještě také zkouším omezit modré světlo před spaním, ale pořád se mi nedaří dosáhnout toho klidného spánku, po kterém toužím. Jaké máte zkušenosti vy? Jaké techniky jste zkoušeli vy a co vám nejvíc pomohlo? Rád bych slyšel vaše názory a tipy na to, jak se lépe vyspat a zbavit se únavy způsobené stresem z práce. Děkuji!

160 slov
1.6 minut čtení
12. 10. 2024
Milada Brožová
Milada Brožová

Zkus se zaměřit na pár jednoduchých změn v denním režimu. Určitě bys měl vyzkoušet něco jako pravidelný spánkový režim – chodit spát a vstávat ve stejnou dobu. Pak bych doporučil nějaké relaxační techniky, třeba hluboké dýchání nebo krátkou meditaci před spaním, což ti může pomoct uvolnit se. Co se týče jídla, zkus omezit těžké večeře a kávu odpoledne. Bylinkové čaje jako meduňka nebo heřmánek fakt můžou pomoci. A nezapomeň na to modrý světlo – snaž se omezit obrazovky aspoň hodinu před spaním. Někomu pomůže i aromaterapie, třeba levandule. Zkus si udělat příjemný rituál před spaním, třeba čtení nebo poslouchání klidné hudby. Možná to chce čas, ale snad najdeš něco, co ti sedne.

112 slov
1.1 minut čtení
26. 1. 2025
Bedřich Pech
Bedřich Pech

Zní to, jako bys měl fakt těžké období. Co mi pomohlo, je pravidelný režim – snažím se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu, i o víkendech. Taky jsem začal zkoušet nějaké relaxační cvičení, pár minut před spaním dělám protahování nebo lehké jóga. Pomáhá to uvolnit napětí v těle. Meditace je super, zkusil jsem aplikaci na guided meditace a dost mi to pomohlo uklidnit hlavu. Bylinkové čaje s heřmánkem nebo levandulí taky doporučuju, pij normálně hodinu před spaním. Co se týče modrého světla, fakt to funguje, snažím se aspoň hodinu před spaním vypnout všechny obrazovky. Aroma difuzér s levandulí má taky něco do sebe. Zkrátka všechno, co ti může pomoct se uvolnit a vypnout hlavu od práce. Držím palce, ať se ti brzy podaří lépe spát!

126 slov
1.3 minut čtení
1. 2. 2025
Lucie Jirásková
Lucie Jirásková
Podobné otázky