Succeed.cz/Fórum/Existují nějaké granty nebo pobídky pro podniky, které chtějí být více udržitelné?

Existují nějaké granty nebo pobídky pro podniky, které chtějí být více udržitelné?

Zajímalo by mě, jestli někdo ví, zda existují nějaké konkrétní granty nebo pobídky pro firmy, které se snaží o větší udržitelnost. Mám pocit, že téma udržitelnosti je teď hodně na vzestupu a spousta podniků chce přejít na ekologičtější způsoby výroby a provozu. Jenže když se na to podívám z pohledu financí, tak je to dost náročné a bez nějaké podpory se to může zdát jako nemožný úkol. Napadlo mě, že by bylo super, kdybychom mohli mít nějaké informace o tom, jaké možnosti vlastně jsou. Zda jsou dostupné dotace na přechod na obnovitelné zdroje energie, na snížení emisí nebo třeba na implementaci ekologických technologií. Zajímalo by mě i to, jestli jsou nějaké programy od státu nebo Evropské unie, které by mohly pomoci malým a středním podnikům. Co si o tom myslíte? Má někdo zkušenosti s žádáním o takové granty nebo s využíváním těchto pobídek? Jaký je proces a co vše je potřeba splnit? Děkuji moc za vaše názory a rady!

159 slov
1.6 minut čtení
28. 1. 2025
Eliška Doleželová
Eliška Doleželová

Jo, tohle je fakt dobrý téma. V Česku i v EU je spousta grantů a pobídek pro firmy, co chtějí být víc ekologický. Například programy jako Nová zelená úsporám nebo Operační program životní prostředí. Tam se dají získat dotace na obnovitelné zdroje, jako solární panely nebo tepelné čerpadla. Taky jsou nějaké finanční pobídky pro snížení emisí a zlepšení energetické efektivity.

Stát má i různé výzvy zaměřený na malé a střední podniky, takže se určitě vyplatí sledovat jejich webovky. Proces žádání může bejt trochu složitej, ale většinou to funguje tak, že musíš předložit projekt, který chceš financovat, a ukázat, jak to přispěje k udržitelnosti. Je dobrý mít všechno hezky připravený a klidně se poradit s nějakým odborníkem na dotace.

Zkušenosti s tím mám takový smíšený, ale když se do toho člověk pustí, dá se to zvládnout. Držím palce!

135 slov
1.4 minut čtení
13. 1. 2025
František Horák
František Horák

Jasně, existuje pár možností, jak získat granty nebo pobídky na udržitelnost. Stát a EU mají programy, kterýma se snaží podpořit firmy, co chtějí přejít na ekologičtější provoz. Například, v ČR jsou dotace z Operačního programu Životní prostředí, kde můžeš žádat na obnovitelné zdroje energie nebo na zlepšení energetické účinnosti. Pak jsou tu i programy jako je Nová zelená úsporám.

U malých a středních podniků to může být zajímavé, protože je spousta grantů zaměřených na inovace a ekologické technologie. Proces žádání může být trochu složité, ale většinou potřebuješ projektový záměr a nějaké dokumenty o tom, jaký máš plán a co chceš udělat. Je dobrý mít jasný rozpočet a výhody, co to přinese pro životní prostředí.

Osobně znám pár lidí, co už o tyhle dotace žádali a říkali, že je to hodně o pečlivém vypracování žádosti. Takže pokud máš konkrétní nápady, stojí za to se do toho pustit.

146 slov
1.5 minut čtení
17. 12. 2024
Stanislav Skála
Stanislav Skála
Podobné otázky