Succeed.cz/Fórum/Nevýhody používání blockchainu v podnikání?

Nevýhody používání blockchainu v podnikání?

V poslední době se hodně mluví o blockchainu a jeho výhodách pro podnikání, ale co takhle zkusit se podívat na druhou stranu? Přemýšlel jsem o tom, jestli to není jenom hype a jestli s sebou blockchain opravdu nenese nějaké nevýhody. Myslíte, že když firma vsadí na blockchain, může to mít nějaké negativní dopady na její fungování? Například, co takhle náklady na implementaci a údržbu? Jestliže je blockchain tak složitý, kolik peněz a času to vlastně zabere, než se začne vyplácet? A jak je to s regulacemi? Může být používání blockchainu problematické v souvislosti s právními normami nebo požadavky na ochranu dat? A co bezpečnost? Může být blockchain skutečně bezpečný, nebo je tu riziko, že se hackerům podaří najít slabá místa systému? Jaké tedy mohou být další nevýhody, které byste viděli jako zásadní při rozhodování o využití této technologie v podnikání? Zajímalo by mě také, jestli někdo z vás má zkušenosti s tím, že se firma rozhodla pro blockchain a pak zjistila, že to nebylo úplně ideální řešení. Co všechno se s tím pojí a jaké jsou skutečné překážky, které jste museli překonat? Rád bych slyšel názory ostatních na tohle téma.

190 slov
1.9 minut čtení
17. 10. 2023
Patrik Matějka
Patrik Matějka

Jo, blockchain má určitě svoje nevýhody. Implementace je dost nákladná a složitá – firma musí investovat do technologií, školení zaměstnanců, a to může trvat měsíce, než se vůbec něco začne vracet. Regulace taky nejsou jednoduché, protože právní rámce pro blockchain se teprve vyvíjejí a můžeš narazit na problémy s ochranou dat nebo s dodržováním legislativy. A ještě k tomu, bezpečnostní aspekty – i když je blockchain považován za bezpečný, nejsou nezranitelné. Hackeři se vždycky snaží najít slabiny. Mám známého, co chtěl implementovat blockchain do logistiky a nakonec z toho sešlo, protože zjistili, jak moc by to zatížilo jejich systém a že by to nevyřešilo jejich základní problémy. Takže jo, před tím rozhodnutím bych si dal fakt pozor a zvážil všechny pro a proti.

123 slov
1.2 minut čtení
20. 1. 2024
Ladislav Malík
Ladislav Malík

Jo, tohle je fakt dobrá otázka. Blockchain vypadá skvěle na papíře, ale realita může být dost jiná. První věc, co mě napadá, jsou ty náklady na implementaci. To není jen tak, udělat blockchain. Musíš investovat do technologií, školení lidí a pak to celé udržovat. Než se to začne vyplácet, může to trvat pěkně dlouho.

A pak je tu regulace. Různý země mají různý přístupy k blockchainu, což může být problém. Například, jak to zvládnout s GDPR? To je pořádně oříšek. Bezpečnost taky není tak černobílá. I když je blockchain považován za bezpečný, nikdy to není stoprocentní. Hackeři pořád hledají způsoby, jak se dostat k datům.

Osobně znám firmu, co se pustila do blockchainu a po roce zjistila, že to nebylo ideální. Nebyli schopní najít dostatek lidí se zkušenostmi a provoz byl dražší než očekávali.

Takže jo, blockchain má svoje výhody, ale rozhodně bych si to pořádně promyslel a zvážil i tyhle nevýhody.

149 slov
1.5 minut čtení
28. 11. 2023
Michaela Ševčíková
Michaela Ševčíková
Podobné otázky