Succeed.cz/Fórum/Co je to blockchain a jak ho využít v byznysu?

Co je to blockchain a jak ho využít v byznysu?

Nedávno jsem narazil na pojem blockchain a pořád tomu nějak nerozumím. Můžete mi prosím vysvětlit, jak vlastně blockchain funguje? Slyšel jsem, že je to nějaký způsob, jak uchovávat data, ale vůbec nemám představu, co to znamená v praxi. Jak je to s tím decentralizovaným systémem? Proč je důležité, aby byl decentralizovaný? A co to vlastně dává firmám? Mám pocit, že by to mohlo mít nějaké výhody pro byznys, ale nevím přesně jaké. Můžete uvést pár příkladů, kdy se blockchain využívá v podnikání? Jaké konkrétní oblasti by mohly těžit z jeho použití? A co bezpečnost? Je to opravdu tak bezpečné, jak se říká? Možná by mě zajímalo i to, jestli je složité implementovat blockchain do stávajících systémů firmy. Jaké jsou náklady na zavedení takového řešení? Je třeba mít nějaké specializované znalosti nebo stačí mít základní povědomí o technologiích? A co regulace kolem blockchainu? Je to vůbec legální a jak se s tím vyrovnávají různé státy? Vypadá to jako hodně složitá záležitost a já bych rád pochopil, jestli má smysl se do toho pouštět. Jaké jsou vaše zkušenosti s blockchainem v byznysu?

180 slov
1.8 minut čtení
5. 5. 2023
Marek Pánek

Blockchain je vlastně taková databáze, ale dost speciální. Ukládá data v blocích, které jsou propojené a zabezpečené. Každý blok obsahuje informace o transakcích a odkaz na předchozí blok, což vytváří řetěz. Tím pádem je to skoro nemožný podvod, protože když bys chtěl změnit něco v jednom bloku, musel bys změnit všechny následující bloky - což je prakticky neproveditelné kvůli kryptografickým šifrováním.

Decentralizovaný systém znamená, že místo aby byla data na jednom místě (třeba v nějakém centrálním serveru), jsou rozptýlená mezi vícero uzly. To zvyšuje bezpečnost a snižuje riziko výpadků nebo zneužití. Pro firmy to může znamenat větší důvěru zákazníků, protože si nemohou manipulovat s daty, aniž by to bylo odhaleno.

Co se týče využití v podnikání, blockchain se hodně používá třeba v dodavatelských řetězcích pro sledování původu zboží a jeho stavu. Dalším příkladem může být správa digitálních práv nebo smart kontrakty - dohody, které se samy vykonávají, když jsou splněny určité podmínky. Finanční sektor taky hodně těží z blockchainu pro rychlejší a levnější transakce.

Bezpečnost je obecně považována za jednu z největších výhod blockchainu, ale záleží na tom, jak je implementovaný. Samozřejmě ani to není 100% bez rizika. Co se týče zavádění do stávajících systémů, může to být složité a nákladné, záleží na tom, jakou máš firmu a jak moc chceš blockchain využívat. Někdy stačí mít pár lidí se znalostmi technologií, ale většinou je potřeba víc odborníků.

Regulace kolem blockchainu se liší stát od státu. Některé země mají jasná pravidla, jiné to ještě nemají dořešené. Určitě je dobré si najít info o tom ve tvém regionu.

Celkově to může mít smysl zkusit, pokud máš konkrétní plán a víš, jak bys to chtěl aplikovat.

268 slov
2.7 minut čtení
15. 12. 2024
Eduard Horák

Blockchain je v podstatě databáze, ale místo toho, aby byla centralizovaná na jednom místě, je rozložená napříč celým sítí počítačů. Každý blok v blockchainu obsahuje data a je propojený s předchozím blokem, což vytváří řetězec. Decentralizace je důležitá, protože to dává větší bezpečnost a transparentnost. Žádný jeden subjekt nemůže manipulovat s daty, což snižuje riziko podvodu.

Pro firmy to může přinést spoustu výhod – například rychlejší a levnější transakce bez zprostředkovatelů. Některé oblasti, které těží z blockchainu zahrnují finance (např. kryptoměny), dodavatelské řetězce (sledování zboží), zdravotnictví (uchování citlivých dat) a dokonce i volební procesy.

Co se týče bezpečnosti, díky šifrování je blockchain považován za velmi bezpečný a těžko hackovatelný. Implementace do stávajících systémů může být složitější – záleží na tom, jaké máte technologie a jak moc jste technicky zdatní. Náklady na zavedení se dost liší, ale rozhodně je potřeba mít nějaké znalosti o technologiích, i když ne nutně pokročilé.

Regulace kolem blockchainu se liší stát od státu. Některé země jsou vůči tomu přátelské, zatímco jiné to regulují přísně, takže je dobré si zjistit konkrétní legislativu v místě podnikání. Celkově se to může zdát jako složitá záležitost, ale pokud se do toho pustíš s rozmyslem, můžeš získat hodně výhod.

195 slov
2 minut čtení
5. 1. 2025
Miroslav Paleček
Succeed.cz/Články/Trendy v podnikání
Blockchain pro každého: Proč byste měli zvažovat jeho využití v podnikání?Objevte, jak může blockchain technologie transformovat vaše podnikání a proč se vyplatí ji začlenit i mimo kryptoměny.
1000 slov
10 minut čtení
3. 12. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky