Co je to blockchain a jak ho využít v byznysu?
Nedávno jsem narazil na pojem blockchain a pořád tomu nějak nerozumím. Můžete mi prosím vysvětlit, jak vlastně blockchain funguje? Slyšel jsem, že je to nějaký způsob, jak uchovávat data, ale vůbec nemám představu, co to znamená v praxi. Jak je to s tím decentralizovaným systémem? Proč je důležité, aby byl decentralizovaný? A co to vlastně dává firmám? Mám pocit, že by to mohlo mít nějaké výhody pro byznys, ale nevím přesně jaké. Můžete uvést pár příkladů, kdy se blockchain využívá v podnikání? Jaké konkrétní oblasti by mohly těžit z jeho použití? A co bezpečnost? Je to opravdu tak bezpečné, jak se říká? Možná by mě zajímalo i to, jestli je složité implementovat blockchain do stávajících systémů firmy. Jaké jsou náklady na zavedení takového řešení? Je třeba mít nějaké specializované znalosti nebo stačí mít základní povědomí o technologiích? A co regulace kolem blockchainu? Je to vůbec legální a jak se s tím vyrovnávají různé státy? Vypadá to jako hodně složitá záležitost a já bych rád pochopil, jestli má smysl se do toho pouštět. Jaké jsou vaše zkušenosti s blockchainem v byznysu?