Succeed.cz/Fórum/Jak zvýšit svou produktivitu pomocí meditace?

Jak zvýšit svou produktivitu pomocí meditace?

Zajímalo by mě, jak konkrétně může meditace přispět k vyšší produktivitě v každodenním životě? Často slyším o tom, jak je to skvělý nástroj pro zklidnění mysli a soustředění, ale nevím, jak to vlastně aplikovat na svou práci nebo studium. Mám pocit, že mám spoustu úkolů, které se snažím stihnout, ale pak přijde rozptýlení a já ztrácím motivaci. Přemýšlím, jestli existují techniky meditace, které by mi mohly pomoci lépe se soustředit a zvýšit svou efektivitu. Jak dlouho bych měl meditovat, aby to mělo nějaký efekt? Je lepší meditovat ráno před prací, nebo třeba během dne na pauze? Zajímalo by mě také, zda je lepší praktikovat nějakou konkrétní formu meditace, jako je mindfulness nebo něco jiného. A co třeba aplikace na meditaci? Pomohly vám nějaké konkrétní aplikace v tomto ohledu? Jaké máte zkušenosti s meditací a jejími účinky na vaši produktivitu? Jak dlouho trvá vidět nějaké výsledky? Rád bych se dozvěděl více o tom, jak propojit meditaci s každodenními úkoly a cíli. Jak dokážete udržet pravidelnou praxi a nezapomínat na to i ve vytížených dnech?

173 slov
1.7 minut čtení
1. 6. 2022
Jindřich Moravec
Jindřich Moravec

Meditace může fakt hodně pomoct s produktivitou. Já to zkouším už nějakou dobu a musím říct, že to má smysl. Když meditujete, pomůže vám to zklidnit mysl a soustředit se na úkoly, což je super, když máte spoustu věcí na práci. Mám zkušenost, že i 10-15 minut denně stačí, abyste pocítili změnu. Je fajn to dělat třeba ráno, než začnete pracovat, ale i krátká pauza během dne může udělat divy.

Co se týče metod, mindfulness je skvělá volba - naučíte se být přítomní a víc si uvědomovat, co děláte. Můžete zkusit i aplikace na meditaci jako Headspace nebo Calm; ty nabízí různé techniky a vedou vás.

Pravidelná praxe je klíčová, takže si zkuste nastavit reminder nebo si třeba udělat rituál - já si třeba dávám kávu a pak medituju, abych to spojil s něčím, co už dělám. Výsledky se většinou dostaví po pár týdnech, takže buďte trpěliví. Tímhle způsobem snadno spojíte meditaci s každodenními úkoly a cíli.

157 slov
1.6 minut čtení
4. 3. 2024
Adéla Hrubá
Adéla Hrubá

Meditace může být fakt skvělý způsob, jak zvýšit produktivitu. Pokud se ji naučíš správně používat, může ti pomoct se soustředit a snížit stres. Já osobně doporučuju začít s mindfulness meditací, což je prostě o vnímání přítomnosti a soustředění na dech. Klidně začni s 5-10 minutami denně a postupně zvyšuj čas, když to zvládneš. Ráno to může být dobrý start do dne, ale i krátká pauza během dne na pár minut může udělat divy.

A co se týče aplikací, tak Headspace nebo Calm jsou fajn pro začátečníky – mají jednoduché vedené meditace a hodně různých programů. Zjistíš, co ti sedí nejvíc. Co se výsledků týče, u mě to trvalo asi měsíc, než jsem začal cítit opravdový rozdíl v soustředění a celkovém přístupu k práci.

Důležitý je to zapojit do každodenní rutiny. Zkus si to napsat do kalendáře jako schůzku nebo si nastavit připomínku na telefonu. Jakmile to uděláš párkrát, stane se to návykem. Hodně štěstí!

154 slov
1.5 minut čtení
2. 7. 2023
Jana Hlávková
Jana Hlávková
Podobné otázky