Succeed.cz/Fórum/Jak si nastavit cíle, abych se donutil k online studiu?

Jak si nastavit cíle, abych se donutil k online studiu?

Hledám nějakou inspiraci, jak si lépe nastavit cíle pro online studium. V poslední době se snažím víc investovat do svého vzdělání, ale nějak mi to nejde. Pořád se odkládám a nemám motivaci. Zkoušel jsem už různé metody, ale nic nepomáhá. Myslím, že když si nastavím jasné cíle, mohlo by mi to pomoct. Ale jak vlastně ty cíle formulovat? Mám začít s něčím malým nebo hned skočit do hloubky? A co třeba SMART cíle? To vypadá jako dobrý systém, ale já nevím, jak to aplikovat na studium. Taky mě zajímá, jestli máte nějaké tipy na to, jak se donutit k učení, když na to zrovna nemám náladu? Jak si udělat plán a opravdu ho dodržovat? Dává smysl rozdělit si velké cíle na menší úkoly nebo to spíš zmate? Proč je pro některé lidi tak snadné učit se online a pro jiné ne? Zajímalo by mě i to, jestli existují nějaké techniky nebo triky, které vás motivují k tomu, abyste se k online studiu vůbec dostali. Jaké platformy nebo kurzy vám pomohly a jak jste si je vybrali? Jakou roli hraje prostředí – je lepší mít klidné místo na učení nebo se učit v nějakém rušnějším prostředí? Kdo jste, co vás motivuje a co vám pomáhá v cestě za vzděláním v digitálním světě? Rád bych se dozvěděl o vašich zkušenostech a tipech.

220 slov
2.2 minut čtení
4. 6. 2022
Viktor Šváb
Viktor Šváb

Nastavení cílů pro online studium je fakt důležitý, ale zároveň může být tricky. Určitě doporučuji začít s něčím malým. Třeba si dej cíl učit se 30 minut denně nebo přečíst jednu kapitolu za týden. Jakmile si na to zvykneš, můžeš to postupně zvyšovat. SMART cíle jsou fajn, takže si stanov konkrétní, měřitelné a časově ohraničené úkoly. Například: "Do konce měsíce dokončím kurz o marketingu na platformě XYZ."

Co se motivace týče, zkus si najít způsob, jak se odměnit za splnění úkolů, třeba oblíbeným jídlem nebo filmem. Rozdělení velkých cílů na menší úkoly je super taktika, pomůže ti to necítit se přetížený a udržet motivaci.

Pokud jde o prostředí, určitě hledej místo, kde se cítíš dobře. Někomu vyhovuje klid, jiný potřebuje trochu ruchu kolem sebe. Zkus experimentovat a zjistit, co ti sedí víc. A pokud nemáš náladu, zkus začít s nějakou krátkou videolekcí nebo zajímavým článkem – to tě může nakopnout.

Co se týče platforem, já osobně mám rád Coursera nebo Udemy, nabízejí spoustu kurzů a většinou i dobré recenze. Hlavně si vybírej témata, která tě fakt zajímají, pak to jde mnohem líp. Takže držím palce a hlavně to nevzdávej!

187 slov
1.9 minut čtení
3. 11. 2023
Stanislav Dunka
Stanislav Dunka

Nastavit si cíle na online studium je fakt klíčový. Mě osobně funguje začít s něčím malým, třeba si říct, že se na hodinku posadím a budu se učit. Taky mi pomáhá rozdělit velké úkoly na menší – to pak vypadá méně děsivě a snadnějc se to plní. Určitě zkus SMART cíle – konkrétní, měřitelné, dosažitelné, relevantní a časově vymezené. Třeba: "Chci dokončit dva moduly kurzu do konce měsíce". Když nemám náladu, tak si dám pár minut na přehodnocení, co mi to přinese. Někdy stačí jen začít a pak mě to samo chytne. Co se týče plánování, tak si udělej týdenní rozvrh a fakt to dodržuj, i když se ti nechce - zvyknout si na rutinu je důležitý. Prostředí hraje roli taky, já osobně mám rád klid, ale každej jsme jinej. Zkus třeba nějaké studijní skupiny online nebo platformy jako Coursera nebo Udemy – tam je spousta kurzů a můžeš si vybrat podle zájmu. Hlavně nezapomínej být k sobě shovívavý, někdy to prostě nejde. Držím palce!

165 slov
1.7 minut čtení
19. 3. 2022
Adam Strnad
Adam Strnad
Podobné otázky