Succeed.cz/Fórum/Jak se naučit říkat ne a přestat se cítit špatně?

Jak se naučit říkat ne a přestat se cítit špatně?

Dlouho už mám problém s tím, že neumím říkat ne. Vždycky, když mě někdo požádá o pomoc, nebo když mi nabídnou nějakou zajímavou příležitost, tak se cítím povinen souhlasit. Třeba v práci, když kolegové potřebují pomoct s projektem, nebo když mě kamarádi zvou na akci, já prostě nevím, jak odmítnout. Mám pocit, že bych je zklamal, nebo že by si o mně pomysleli něco špatného. Hrozně mě to stresuje, protože pak i když mám spoustu svých věcí na práci nebo se chci jen tak relaxovat, nakonec se snažím plnit to, co po mně ostatní chtějí. Často skončím vyčerpaný a frustrovaný. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás zažil něco podobného? Jak jste s tím bojovali? Jak jste se naučili říkat ne bez pocitu viny? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké techniky nebo tipy, jak se k tomu postavit. Děkuju za jakékoliv rady a zkušenosti.

145 slov
1.5 minut čtení
3. 12. 2023
Ladislav Špaček
Ladislav Špaček

Mám to podobně, taky jsem měl problém říkat ne. Zjistil jsem, že je důležitý si uvědomit, že není nic špatného na tom si občas odpočinout nebo se soustředit na svoje věci. Zkus si třeba napsat priority, co je pro tebe důležitý a co chceš stihnout. Když ti někdo něco nabídne, prostě si dej chvilku na rozmyšlenou. Místo rychlého souhlasu můžeš říct: "Dám ti vědět, potřebuju si to promyslet." Taky pomáhá mít připravené odpovědi jako: "Díky za nabídku, ale teď nemůžu." Časem si na to zvykneš a přestaneš se cítit vinni. Je to o tréninku a o tom naučit se stanovovat hranice.

101 slov
1 minut čtení
7. 9. 2024
Bohumil Kraus
Bohumil Kraus

Jo, to znám. Mě to taky dalo zabrat, než jsem si na to zvykl. Hlavně je důležitý pochopit, že když řekneš ne, tak to neznamená, že jsi špatnej člověk. Zkus si říct, že máš právo na svůj čas a svoje potřeby. Mě pomohlo začít trénovat malý odmítnutí – třeba když ti někdo nabídne pomoc s něčím malým, klidně to odmítnout. Další věc je říkat ne tak, aby ses cítil pohodlně, můžeš prostě říct "teď na to nemám čas" nebo "to zní skvěle, ale už mám plán". Pomalu si buduj tu sebejistotu. A hlavně si uvědom, že tvoje zdraví a pohoda jsou důležitější než plnění očekávání ostatních. Na konci dne je fajn mít čas na sebe a na to, co tě baví.

121 slov
1.2 minut čtení
26. 12. 2024
Viktor Čermák
Viktor Čermák
Podobné otázky