Succeed.cz/Fórum/Jak zjistit, zda má můj kurz trh?

Jak zjistit, zda má můj kurz trh?

Zajímalo by mě, jakým způsobem se dá ověřit, jestli o můj online kurz bude zájem. Jde mi o to, že mám nápad na kurz, který by mohl pomoci lidem s určitou dovedností, ale nevím, jestli je to něco, co lidé opravdu hledají. Jaké jsou nejlepší metody pro analýzu trhu v oblasti online vzdělávání? Měli bychom se podívat na konkurenci nebo spíš provést nějaký průzkum mezi potenciálními zákazníky? Zkoušel jsem procházet různé sociální sítě a skupiny zaměřené na vzdělávání, ale pořád si nejsem jistý. Jaké nástroje nebo techniky mi doporučíte na zjištění poptávky po mém kurzu? Jsou nějaké konkrétní platformy nebo weby, kde bych mohl najít informace o tom, co lidé momentálně hledají? Také by mě zajímalo, jak moc je důležité mít předem definovanou cílovou skupinu a zda bych měl testovat svůj kurz ještě před jeho spuštěním. Co si o tom myslíte? Jak jste to dělali vy, když jste zkoumali trh pro své vlastní kurzy? Jaký byl váš postup a co vám pomohlo se rozhodnout, že do toho půjdete? Každý tip nebo rada by mi mohly hodně pomoct!

177 slov
1.8 minut čtení
24. 4. 2024
Filip Kovařík
Filip Kovařík

Zjistit, jestli má tvůj kurz trh, chce nějaký grunt. Zkus se podívat na konkurenci, to ti může hodně napovědět. Sleduj, co dělají jiní – jaké mají kurzy, jak je prodávají a co lidi zajímá. Další možnost je udělat si průzkum mezi známými nebo v nějakých fórech a skupinách na Facebooku nebo LinkedInu. Tam se zeptej lidí, jestli by o to měli zájem. Nástroje jako Google Trends ti ukážou, co lidé vyhledávají, a jaký je zájem o různá témata. Definovaná cílovka je důležitá, abys věděl, komu oslovit. Testování kurzu před spuštěním může být super nápad – udělej beta verzi a zjisti, co si o tom myslí pár lidí. Mělo by ti to dát lepší představu. Vlastně jsem to taky tak dělal, zkoumal jsem poptávku a pak jsem se rozhodl podle feedbacku od lidí. Někdy stačí i malý posun a uvidíš, jestli to bude mít úspěch.

144 slov
1.4 minut čtení
10. 1. 2025
Tomáš Jedlička
Tomáš Jedlička

Zjistit, jestli má tvůj kurz trh, může být dost náročný úkol, ale není to nemožné. Nejdřív bych se podíval na konkurenci. Zjisti, co už je na trhu – jaké kurzy se nabízejí, kolik mají zákazníků a co lidem chybí. Pak se podívej na recenze a zpětnou vazbu od účastníků, to ti dá dobrý přehled o tom, co lidi opravdu chtějí.

Další věc je provést průzkum mezi potenciálními zákazníky. Můžeš použít jednoduché dotazníky na sociálních sítích nebo v relevantních skupinách. Zkus se zeptat, co by je zajímalo a jaké problémy mají. To ti pomůže zjistit poptávku po tématu tvého kurzu.

Doporučil bych taky kouknout na různé platformy, jako je Udemy nebo Coursera, a podívat se na trendy a nejprodávanější kurzy. Google Trends také může být užitečný pro zjištění zájmu o konkrétní témata.

A jo, definování cílové skupiny je fakt důležité. Když víš, kdo jsou tvoji potenciální klienti, lépe se ti cílí marketing. Testování kurzu před spuštěním je skvělý nápad – můžeš zjistit, jestli je obsah relevantní a jestli lidem pomáhá. Takže celkově to chce kombinaci různých metod a ochotu se ptát a zkoušet. Hlavně nečekej příliš dlouho a jdi do toho!

188 slov
1.9 minut čtení
7. 2. 2025
Robert Navrátil
Robert Navrátil
Podobné otázky