Succeed.cz/Fórum/Nervozita při začátku nové práce – co s tím?

Nervozita při začátku nové práce – co s tím?

Začínám novou práci a už teď cítím velkou nervozitu. Nejde jen o to, že se bojím, jak mě kolegové přijmou nebo jestli splním očekávání šéfů. Je to spíš ten pocit nejistoty, když si uvědomuji, že mě čeká úplně nový kolektiv, nové výzvy a hlavně nový pracovní prostředí, které vůbec neznám. Myslíte, že je normální cítit takové obavy, když se člověk pouští do něčeho neznámého? Jak se s tím vlastně vypořádat? Chtěla bych vědět, jestli máte nějaké tipy nebo techniky, jak se uklidnit a zbavit se té nervozity ještě předtím, než nastoupím. Pomůže třeba pozitivní myšlení nebo si mám říkat nějaké afirmace? Co kdybych si udělala přípravu na první den, třeba si přečetla o firmě a pokusila se poznat trochu víc o svém týmu? Jaké máte zkušenosti vy? Cítíte před začátkem nové práce také nervozitu? Co vám pomohlo to překonat a jak jste se cítili po prvním dni? Děkuju za rady a tipy!

152 slov
1.5 minut čtení
18. 6. 2024
Štěpán Vávra
Štěpán Vávra

Nervozita je naprosto normální, když začínáš nový job. Každý to zažil, takže jsi v tom sama. Je to nový kolektiv, neznámé prostředí, jasně, že to vyvolává stres. Určitě bych doporučila se připravit, jak píšeš. Čti si o firmě, zjisti, kdo bude tvůj tým a pokud jde o šéfa, zkus si najít něco o jeho stylu vedení. Taky si můžeš napsat pár afirmací, jako třeba "všechno zvládnu". To pomáhá aspoň trochu uklidnit nervy.

Další tip je prostě si říct, že první den budeš mít spoustu otázek a to je úplně v pořádku. Lidi chápou, že jsi nováček a většina z nich ti ráda pomůže. A nakonec, po prvním dni většinou zjistíš, že byl nakonec lepší, než jsi čekala. Takže klid, všechno se srovná.

122 slov
1.2 minut čtení
29. 9. 2024
Martina Sedláčková
Martina Sedláčková

Nervozita je úplně normální, když začínáš novou práci. Každý to prožívá jinak, ale většinou se to časem uklidní. Mě vždycky pomohlo si udělat přípravu na první den, jako jsi zmínila. Zjistit, co nejvíc o firmě a týmu je super, aspoň se cítíš víc v obraze. Pozitivní myšlení taky funguje – můžeš si říkat, že se to všechno zvládne. Zkus se soustředit na to, co můžeš udělat lépe a ne na to, co by mohlo jít špatně. Mě osobně pomohlo mít s sebou něco, co mi dodalo pocit klidu – třeba oblíbenou knížku nebo fotku blízkých. Po prvním dni jsem se vždycky cítila lépe, protože už jsem měla nějaké kontakty a věděla jsem víc o tom, jak to tam chodí. Takže klidně dej na tyhle rady a neboj se zeptat kolegů na cokoliv – většinou jsou rádi, že můžou pomoct.

139 slov
1.4 minut čtení
19. 10. 2024
Emil Šebesta
Emil Šebesta
Podobné otázky