Succeed.cz/Fórum/Kdy změnit rozdělení aktiva ve svém portfoliu?

Kdy změnit rozdělení aktiva ve svém portfoliu?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, kdy je ten správný čas na to, abych změnil rozdělení aktiva ve svém investičním portfoliu. Vím, že je důležité mít vyvážené portfolio a diversifikaci, ale někdy mám pocit, že by to chtělo nějakou změnu. Co třeba události na trhu? Když se začnou dít věci jako krize nebo zvýšení úrokových sazeb, měl bych být aktivnější? A co když se mi změní osobní situace, třeba dostanu novou práci nebo budu potřebovat peníze na nějaký projekt? Jak moc to ovlivňuje rozhodování? A co historické trendy, má smysl sledovat, jak si vedly různé třídy aktiv v minulosti a podle toho se řídit? Jiní lidé říkají, že je dobré mít nějakou strategii a dodržovat ji bez ohledu na momentální situaci, ale já nevím. Jak často byste tedy doporučili prověřit své portfolio a upravit ho? Slyšel jsem o pravidlech jako 60/40 nebo 80/20 a podobně, ale kdy je ten správný moment k tomu něco změnit? Děkuji za názory.

158 slov
1.6 minut čtení
18. 3. 2023
Radka Hrušková
Radka Hrušková

Kdy změnit rozdělení aktiva ve svém portfoliu? To je dost těžká otázka. Obecně platí, že bys měl přehodnotit portfolio, když se změní tvoje osobní situace nebo když dojde k větším tržním událostem. Například pokud dostaneš novou práci a plánuješ investovat víc, nebo naopak potřebuješ peníze na něco důležitého, tak to určitě ovlivní tvé rozhodování.

Co se týče tržních událostí jako krize nebo růst úrokových sazeb, to může být taky signál k úpravě. Ale pozor, neměl bys jednat v panice. Je dobrý mít nějakou základní strategii, třeba 60/40 akcie vs. dluhopisy a držet se jí. Historické trendy můžou poskytnout nějaké vodítko, ale minulost není zárukou budoucnosti.

Taky si myslím, že pravidelně kontrolovat portfolio je fajn, třeba jednou za rok, nebo když se něco zásadního změní. Hlavně nezapomeň na diversifikaci a neinvestuj všechno do jednoho koše. Takže shrnuto: sleduj osobní situaci + trh a měň to podle potřeby, ale bez paniky.

148 slov
1.5 minut čtení
12. 9. 2024
Martin Musil
Martin Musil

Kdy změnit rozdělení aktiva? To je dobrá otázka. Obecně platí, že bys měl portfolia přehodnocovat pravidelně, třeba jednou za půl roku nebo rok. Pokud se něco zásadního děje na trhu, jako krize nebo změny úrokových sazeb, tak bych byl pozornější a zvažoval úpravy. Stejně tak pokud se ti změní osobní situace – nová práce, větší výdaje – to určitě ovlivňuje investiční strategii. Historické trendy sice ukazují, jak si třídy aktiv vedly, ale minulost není zárukou budoucnosti. Mít nějakou základní strategii jako 60/40 je fajn, ale nesmíš se bát přizpůsobit ji aktuální situaci. Správný moment na změnu je prostě, když cítíš, že něco nehraje nebo když se změní tvé cíle. Nezapomínej ale na diversifikaci. Takže buď aktivní, ale ne zas moc chaoticky.

121 slov
1.2 minut čtení
23. 7. 2024
Emil Procházka
Emil Procházka
Podobné otázky