Succeed.cz/Fórum/Rebalancování portfolia: Jak často je ideální?

Rebalancování portfolia: Jak často je ideální?

Zajímalo by mě, jak je to vlastně s rebalancováním investičního portfolia. Vím, že se doporučuje udržovat určité procentuální rozdělení aktiv, ale není mi jasné, jak často bych měl toto portfolio přehodnocovat. Myslím tím, jestli je lepší dělat to každý rok, nebo jestli bych měl rebalancovat častěji, třeba každé čtvrtletí nebo dokonce měsíčně. Slyšel jsem různé názory a teď jsem trochu zmatený. Jak moc se mění trhy a jestli třeba i krátkodobé výkyvy ovlivňují dlouhodobou strategii. Mám obavy, že pokud budu rebalancovat příliš často, tak si naopak mohu uškodit. Ale zase, když to udělám málo často, může mi ujít příležitost optimalizovat zisky. Co si o tom myslíte? Je nějaká osvědčená metoda nebo pravidlo, které by mi mohlo pomoci rozhodnout se? Kdybyste měli poradit nováčkovi jako jsem já, jak byste to udělali vy? Děkuji za rady a tipy.

136 slov
1.4 minut čtení
5. 4. 2023
Jarmila Vlčková
Jarmila Vlčková

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, ale jak často to dělat, to spíš záleží na tvým stylu investování a cílech. Obecně se doporučuje rebalancovat aspoň jednou ročně, ale někteří investoři to dělají třeba každé čtvrtletí nebo i měsíčně. Pokud jsi víc riskantní, můžeš zkusit častěji, ale pamatuj, že časté rebalancování může vést k vyšším poplatkům a daním z kapitálových zisků. Na druhou stranu, pokud to budeš dělat moc zřídka, tak ti může ujít příležitost optimalizovat výnosy. Závisí to taky na tom, jak moc ti trhy skáčou – pokud máš víc volatilní aktiva, možná bude lepší být víc aktivní v přehodnocování. Někdo používá pravidlo 5%, kdy rebalancuje jen, když se nějaké aktivum odchýlí od cílového rozdělení o víc než 5%. Takže klíčové je najít rovnováhu mezi přílišným a příliš malým rebalancováním a přizpůsobit to vlastní strategii.

134 slov
1.3 minut čtení
6. 10. 2024
Matěj Růžička
Matěj Růžička

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, aby ses udržel na správné cestě s investičním plánem. Obecně je doporučováno rebalancovat třeba jednou ročně, ale záleží na tvé strategii a jak moc se tvoje aktiva odchylují od cílovýho rozdělení. Někteří raděj dělají rebalancování častěji, jako každé čtvrtletí nebo dokonce měsíčně, pokud mají hodně volatility. Ale pozor, častý rebalancing může znamenat víc transakčních nákladů a daní, takže to může snížit výnosy.

Důležité je sledovat, jak se tvůj portfolio mění. Pokud máš velký rozdíl od původního nastavení (řekněme víc jak 5-10 %), pak je asi čas na rebalancování. Jinak se snaž dodržovat tu svoji strategii a nenechat se unést krátkodobými výkyvy. Většina expertů říká, že dlouhodobý pohled je klíčový, takže pokud jsi v tom pro delší dobu, můžeš si dovolit nejednat okamžitě po každým poklesu nebo vzrůstu trhu.

133 slov
1.3 minut čtení
16. 10. 2024
Nikola Nováková
Nikola Nováková
Podobné otázky