Succeed.cz/Fórum/Jak využít automatizaci k investování?

Jak využít automatizaci k investování?

V poslední době se hodně mluví o automatizaci ve všech možných oblastech a mně přijde zajímavé, jak by se to dalo aplikovat na investování. Přemýšlím, jestli je možné využít nějaké technologie nebo programy, které by mi pomohly lépe spravovat mé investice, aniž bych musel trávit hodiny sledováním grafů a trhů. Jak vlastně fungují tyto automatizované systémy? Je to jenom pro velké investory, nebo je to přístupné i pro běžné lidi jako já? Zaujalo mě i to, že existují různé roboty na obchodování, ale jsem dost skeptický, jestli opravdu dokážou přinést zisk a co vše je potřeba udělat pro jejich nastavení. Měli byste tipy na konkrétní platformy nebo nástroje, které jsou osvědčené? A co třeba rizika spojená s automatizací? Všichni říkají, že technologie může být skvělá, ale co když selže nebo udělá chybu? Jak se s tím dá pracovat? Zajímá mě i to, jak moc bych měl být zapojený do procesu, jestli mám stále sledovat své investice nebo můžu nechat všechno na automatech. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s automatizací v investování?

174 slov
1.7 minut čtení
29. 1. 2021
Daniel Kouba
Daniel Kouba

Takže automatizace v investování je fakt zajímavá věc. Můžeš využít různé platformy, jako jsou robo-poradci, což jsou vlastně online služby, které ti pomůžou s investováním na základě tvého profilu a cílů. Tyhle systémy analyzují trhy a tvoje portfolio, takže nemusíš pořád sledovat grafy. Je to dostupný i pro běžné lidi, nemusíš mít miliony.

Další možností jsou tradingové roboty, ale tam bych byl opatrnej. Někdy můžou na trhu udělat víc škody než užitku, zvlášť pokud nejsou dobře nastavený. Rizika tu rozhodně jsou, jako selhání systému nebo špatný algoritmy.

Osobně bych doporučil si nastavit nějaký limit, aby ses mohl stále orientovat v tom, co se děje s tvými investicemi. I když automatizace dělá většinu práce, je dobrý mít přehled a případně zasáhnout. Takže jo, automatizace může být super pomocník, ale pořád je fajn být aktivní a sledovat své finance.

137 slov
1.4 minut čtení
31. 5. 2023
Elena Světlíková
Elena Světlíková

Automatizace v investování je super téma. Dneska už existuje spousta platforem a nástrojů, co ti můžou pomoct spravovat investice bez toho, abys musel sedět hodiny u počítače. Například robo-advisory jako třeba Betterment nebo Wealthfront ti nabídnou portfolia podle tvých cílů a rizika. Fungují na základě algoritmů, které analyzují trh a doporučují nejlepší strategie. Není to jen pro velké investory, i malý investor si může nastavit automatické investování. Co se týče robotů na obchodování, to už je trošku jiná liga. Můžeš zkusit platformy jako MetaTrader, kde si můžeš nastavit vlastní strategie, ale chce to trochu znalostí. Riziko tu samozřejmě je, technologie může selhat nebo trh může udělat nečekaný pohyb. Měl bys mít přehled o svých investicích, i když je to automatizované. Občas si zkontroluj, jak to jde a jestli se něco nezměnilo. Osobní zapojení je důležitý – i když máš robota, nesmíš jen pasivně čekat na výsledky.

146 slov
1.5 minut čtení
24. 5. 2023
Viktor Kysela
Viktor Kysela
Podobné otázky