Succeed.cz/Fórum/Jaké nástroje pro analýzu trhu bych měl zvážit?

Jaké nástroje pro analýzu trhu bych měl zvážit?

Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní nástroje nebo platformy, které by mohly pomoci s analýzou trhu. Slyšel jsem hodně o různých typech analýz, jako je SWOT analýza nebo Porterův model, ale chtěl bych vědět, jestli jsou k dispozici i nějaké digitální nástroje, které to usnadní. Jaké nástroje byste doporučili pro sledování trendů, konkurence a obecně pro získávání přehledu o trhu? Mám na mysli něco, co je uživatelsky přívětivé a mohlo by mi to ušetřit spoustu času při sběru dat. V poslední době se hodně mluví o datech a jejich hodnotě, tak by mě zajímalo, jestli existují nějaké aplikace nebo software, které dokážou zpracovat informace a poskytnout takové analýzy, které by byly užitečné pro malé podnikatele nebo investory. Máte někdo osobní zkušenosti s nějakým konkrétním nástrojem? Jaké funkce byste považovali za nejvíc užitečné? A co třeba cenová dostupnost takových nástrojů? Je to investice, která se vyplatí? Předem díky za rady!

150 slov
1.5 minut čtení
1. 9. 2020
Kamila Přibylová
Kamila Přibylová

Existuje spousta nástrojů na analýzu trhu, co by ti mohly usnadnit život. Třeba Google Trends je super pro sledování trendů a jak se vyvíjí zájem o určitý produkt nebo službu. Pak je tu SEMrush nebo Ahrefs, což jsou skvělé platformy na analýzu konkurence a SEO. Můžeš tam najít klíčová slova, která konkurence používá a jak si vedou.

Když se zaměříš na sociální média, Hootsuite nebo Sprout Social ti pomůžou sledovat zmínky o tvé značce a celkově trendy v oboru.

Pokud chceš něco víc analytického, tak Tableau nebo Power BI jsou fajn pro vizualizaci dat. A co se týče cenovky, tak se to dost liší – některé nástroje mají i free verze, ale za plný přístup si už musíš připlatit. Investice do těchto nástrojů se většinou vyplatí, pokud potřebuješ mít pořádný přehled a chceš ušetřit čas na sběr dat. Takže určitě stojí za to to prozkoumat.

145 slov
1.5 minut čtení
21. 7. 2024
Eva Dostálová
Eva Dostálová

Existuje spousta nástrojů, které ti můžou pomoct s analýzou trhu. Například Google Trends je fajn pro sledování trendů, protože ti ukáže, co lidi v poslední době vyhledávají. Pak je tu SEMrush, což je super pro analýzu konkurence a SEO. Můžeš tam zjistit, jak si stojí tvoje konkurence v online prostoru.

Pro detailnější analýzu se hodí i platformy jako Statista nebo IBISWorld, kde najdeš spoustu dat a statistik o různých odvětvích.

SWOT analýzu můžeš dělat klidně i v jednoduchém Excelu, ale jsou i specializované nástroje jako Creately nebo Miro, které ti to znatelně ulehčí a udělají to víc vizuální.

Co se týče cenovky, některé nástroje jsou zdarma, jiné mohou být dražší, ale většinou to investici vyplatí, pokud s tím umíš pracovat a vyždímeš z toho maximum. Když to vezmeš jako součást podnikání, tak ti to může fakt pomoct lépe pochopit trh a rozhodovat se chytřeji.

147 slov
1.5 minut čtení
21. 4. 2024
Marek Zajíc
Marek Zajíc
Podobné otázky