Succeed.cz/Fórum/Jaký vliv má stres z práce na osobní vztahy?

Jaký vliv má stres z práce na osobní vztahy?

Stres z práce je v dnešní rychlé a hektické době čím dál tím častější jev. Mám pocit, že se to dotýká nejen samotných zaměstnanců, ale také jejich rodin a partnerů. Když se člověk vrací domů po dlouhém dni v práci, často si přináší s sebou ten těžký balvan stresu. Všichni víme, jaké to je, když se snažíme soustředit na rodinné večeře nebo společný čas, ale myšlenky nám stále utíkají k nedořešeným projektům, termínům a tlakům, které jsme zažili během dne. Jak to ovlivňuje naše osobní vztahy? Cítím, že může být těžké najít rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. Zajímalo by mě, jestli se někdo z vás setkal s tím, že stres z práce způsobil napětí v jeho vztazích? Jak se s tím vypořádáváte? Máte nějaké tipy, jak oddělit práci od domova a nechat ten stres za dveřmi? Mělo by se to vůbec řešit nebo je to normální součást života? Přinášíme si domů negativní energii a podlamuje nám to vztahy s partnerem nebo dětmi? Co s tím můžeme dělat, abychom neztratili blízkost a důvěru v našich osobních vztazích? Přijde mi to jako velká výzva a ráda bych slyšela názory ostatních.

189 slov
1.9 minut čtení
28. 11. 2022
Adéla Lišková
Adéla Lišková

No, stres z práce určitě má vliv na osobní vztahy. Mám to taky tak, když se vracím domů rozčilený nebo unavený, je těžký se soustředit na rodinu. Často to skončí hádkou kvůli nějaké blbosti, kterou bych za normálních okolností vůbec neřešil. Myslím, že je fajn mít doma nějaký rituál, třeba si udělat chvíli pro sebe předtím, než se potkám s rodinou. Zkusit zapnout relaxační hudbu nebo si jít na chvilku zaběhat. Vytvořit si takový „přechod“ z práce do domácího prostředí. A hlavně mluvit o tom, co tě trápí – partner by měl vědět, co se děje v práci, aby pochopil, proč jsi někdy podrážděný. Je to normální součást života, ale když se nebudeme snažit o komunikaci a porozumění, může to vztah pěkně podkopat. To chce čas a snahu, ale stojí to za to.

133 slov
1.3 minut čtení
23. 12. 2022
Olga Navrátilová
Olga Navrátilová

Stres z práce je fakt krutý a ovlivňuje to všechny kolem. Já třeba často přicházím domů z práce vyšťavenej, s myšlenkama na to, co všechno jsem nestihl. Člověk chce být s rodinou, ale v hlavě mu lítají termíny a problémy z kanceláře. Někdy to vede k hádkám s partnerkou nebo k tomu, že se mi děti snaží povídat a já je jen polovičně poslouchám. Myslím, že je důležitý si udělat nějaký rituál, jak se mentálně odpojit od práce. Třeba si před vchodovými dveřmi na chvíli sednout a prostě si říct, že teď je čas na rodinu. Nebo si udělat pravidelný večery bez mobilu a počítače, kde se věnujeme jen sobě. Důležitý je o tom mluvit, jinak se to hromadí a vztah trpí. Takže jo, stres z práce rozhodně ovlivňuje domácnost a je dobrý to řešit, jinak si nakonec ublížíme sami.

140 slov
1.4 minut čtení
16. 1. 2022
Štěpán Jonáš
Štěpán Jonáš
Podobné otázky