Succeed.cz/Fórum/Jak poznám, že moje pracovní návyky jsou neproduktivní?

Jak poznám, že moje pracovní návyky jsou neproduktivní?

Když se zamyslím nad tím, jak trávím svůj čas v práci a co vlastně dělám, začínám mít pocit, že by to mohlo být lepší. Ale jak poznat, že moje pracovní návyky jsou skutečně neproduktivní? Mám občas pocit, že jenom plýtvám hodinami na úkoly, které se zdají být nekonečné. Odkdy se stalo normální strávit celé odpoledne na e-mailech, místo abych se soustředil na důležité projekty? Jak mohu zjistit, zda moje rutina nevedla k tomu, že jsem méně efektivní? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní signály nebo indikátory, které by mi mohly pomoci rozpoznat, kdy už je moje práce víc o přítomnosti než o výsledcích. Například, co když se cítím unavený a vyčerpaný, ale přitom jsem toho moc neudělal? Je to známka toho, že bych měl změnit svůj přístup k práci? A co multitasking – je opravdu tak skvělý, jak se říká, nebo mě spíš brzdí? Když už mluvím o času, jak mám vlastně lépe plánovat svůj den, abych se vyhnul těmto neproduktivním návykům? Děkuji všem za názory a tipy – cítím, že bych mohl něco udělat pro zlepšení své produktivity a užitečnosti.

182 slov
1.8 minut čtení
30. 7. 2022
Bedřich Richter
Bedřich Richter

Takže, pokud máš pocit, že se v práci motáš v kruhu a místo toho, aby ses posouval dopředu, jen zabíjíš čas, je to už jasný signál. Když strávíš celé odpoledne na e-mailech místo důležitých projektů, to fakt není dobrý. Unavený a vyčerpaný, ale s malým pokrokem? To moc nevadí, že jsi tohle zažil. Všichni jsme tam byli.

Zkus si třeba zapisovat, co děláš během dne. Uvidíš, kolik času ti zabírá multitasking nebo zbytečný meetingy. Někdy je lepší se soustředit na jeden úkol a dodělat ho než skákat mezi víc věcmi – to tě akorát zpomalí.

Plánování je taky klíčový. Zkus si udělat seznam priorit na den a drž se ho. A klidně si naplánuj i pauzy, protože bez nich se fakt nedokážeš soustředit. Pokud si tohle všechno uvědomíš a začneš s tím něco dělat, určitě se ti podaří vylepšit svou produktivitu.

139 slov
1.4 minut čtení
17. 11. 2023
Eliška Vlčková
Eliška Vlčková

Takhle to většina z nás má, cítíme se unavení, ale ve skutečnosti toho moc neuděláme. Pár věcí, na který si můžeš dát pozor: jestli se ti stává, že celý den jenom skáčeš mezi e-maily a urgentními požadavky, místo abys došel k něčemu opravdu důležitému, tak to je jasný signál. Multitasking vypadá super, ale ve skutečnosti nás to spíš brzdí – když se snažíš dělat víc věcí najednou, nakonec to trvá déle a výsledek není tak kvalitní. Zkus si udělat plán na den s prioritami a dodržuj časové bloky. Například si dej hodinu na jeden projekt bez rozptylování a uvidíš, jak se to změní. A pokud jsi vyčerpaný, ale nic moc nemáš hotové, zamysli se nad tím, co tě vlastně rozptyluje – sociální sítě, chaty? Je dobré mít jasný cíl na každý den a držet se ho. Takže jo, je potřeba něco změnit, zkus tyhle tipy a třeba ti to pomůže.

150 slov
1.5 minut čtení
22. 8. 2024
Václav Malík
Václav Malík
Podobné otázky