Succeed.cz/Fórum/Jak často posílat emaily zákazníkům, aby to nebylo moc?

Jak často posílat emaily zákazníkům, aby to nebylo moc?

Zajímalo by mě, jak najít tu správnou rovnováhu v posílání emailů zákazníkům. Mám podnikání, kde se snažím komunikovat s klienty, ale bojím se, že pokud budu emaily posílat příliš často, mohli by být otrávení nebo by si mohli moje zprávy začít ignorovat. Na druhou stranu, když je budu posílat moc málo, tak se obávám, že na mě zapomenou a nebudou mít povědomí o novinkách a akcích, které nabízím. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Je lepší mít nějaký pravidelný plán, třeba jednou týdně nebo jednou za měsíc? Nebo je lepší reagovat na konkrétní události a posílat emaily podle potřeby? Vím, že existují různé strategie a metodiky, ale zajímá mě, co funguje v praxi. A co třeba segmentace zákazníků? Mělo by to hrát roli v tom, jak často jim posíláme emaily? Myslím si, že každý zákazník je jiný a může mít jiná očekávání ohledně komunikace. Jak to vidíte vy? Co byste doporučili, aby se předešlo tomu, že se zákazníci cítí zahlceni nebo naopak zanedbáváni?

163 slov
1.6 minut čtení
1. 9. 2024
Vladimíra Hájková
Vladimíra Hájková

Fakt je, že najít tu správnou frekvenci není jednoduchý. Záleží na tom, co posíláš a jaký máš zákazníky. Obecně se říká, že jednou týdně nebo jednou za dva týdny je takový zlatý střed. Ale když se zamyslíš nad tím, jak různí zákazníci reagují, tak třeba někteří ocení víc informací a jiní budou raději, když se jim nebudeš vnucovat.

Segmentace je dost důležitá. Když víš, co kdo kupuje nebo jak často nakupuje, můžeš jim posílat relevantnější nabídky a přizpůsobit frekvenci. Třeba zákazníci, co si u tebe kupují pravidelně, můžou snést víc emailů než ti, co koupili jen jednou.

Osobně bych doporučil sledovat reakce – pokud začne klesat míra otevření emailů nebo se začnou zvyšovat odhlášení, asi posíláš moc. Naopak když ti lidi reagují dobře a otevírají zprávy, klidně můžeš častěji komunikovat. Takže je to o tom testovat a přizpůsobovat se. A nezapomeň na možnost opt-in/opt-out – dej lidem možnost si nastavit preference ohledně frekvence emailů.

152 slov
1.5 minut čtení
1. 2. 2025
Eduard Kočí
Eduard Kočí

Jo, to je věčný problém. Podle mě je dobrý najít takovou zlatou střední cestu. Někdo říká jednou za týden, ale to může být moc, když posíláš třeba novinky nebo promo akce. Zkus třeba jednou za 14 dní, to by mohlo fungovat. A pak taky záleží na tom, co posíláš – jestli máš něco důležitýho, tak klidně pošli víc. Segmentace zákazníků je super nápad, můžeš pak posílat různým skupinám různou frekvenci. Někdo chce víc informací, jiný míň. Hlavně se snaž, aby ty emaily byly zajímavý a měli nějakou hodnotu. Když to bude pořád stejný, lidi ti to začnou ignorovat. Možná zkus i nějaký testování – pošli pár emailů a sleduj, jak reagují. Tak si najdeš ten správnej rytmus.

117 slov
1.2 minut čtení
2. 12. 2024
Romana Vlková
Romana Vlková
Podobné otázky