Succeed.cz/Fórum/Jak najít inspiraci pro nové projekty?

Jak najít inspiraci pro nové projekty?

Nedávno jsem si uvědomil, že se mi nedaří najít inspiraci pro nové projekty, což je pro mě obrovský problém. Snažím se rozjet nějaké kreativní podnikání, ale mám pocit, že mě nic nenapadá. Jak to děláte vy, když potřebujete povzbudit svoji kreativitu? Existují nějaké osvědčené techniky nebo zdroje, které vám pomáhají vyhnout se tvůrčímu bloku? Možná čtete knihy, sledujete dokumenty nebo navštěvujete akce, kde potkáte zajímavé lidi? Všiml jsem si, že když jsem obklopen lidmi s různými názory a přístupy, často mě to nakopne k novým myšlenkám. Nebo je to spíš o tom mít volný čas na přemýšlení a relaxaci? Jak zvládáte ten tlak na originalitu a inovaci v dnešní době, kdy je tolik informací a inspirace kolem nás? Mám pocit, že čím víc se snažím něco vymyslet, tím víc jsem paralyzovaný. Jaké máte tipy na brainstorming nebo jakým způsobem přistupujete k hledání nových nápadů? Myslíte si, že je důležité mít určitou rutinu nebo rituály, které vám pomohou dostat se do tvůrčí nálady? Jaký byl váš nejlepší způsob, jak najít inspiraci pro nový projekt? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady!

180 slov
1.8 minut čtení
5. 8. 2023
Aleš Košťál
Aleš Košťál

Někdy je fakt těžký najít inspiraci, co? Mám podobný problém, ale pár věcí mi pomáhá. Třeba se snažím změnit prostředí, jít ven nebo do kavárny, kde je víc lidí. Někdy stačí jen poslouchat podcasty o různých tématech nebo se podívat na dokumenty, co mě zaujmou. Vtipný je, že často přijde nápad, když to nejvíc nečekám – třeba při procházce nebo ve sprše. Zkus si udělat nějakou rutinu, osobně mi pomáhá si každý den vyhradit čas na brainstorming – prostě si sednout a psát vše, co mě napadne, bez cenzury. A jo, obklopit se lidmi s jinýma pohledama je super. Diskuze s přáteli nebo účast na různých akcích zrovna tak. Klidně zkus i nějaký kreativní workshopy, to může nakopnout! Ale hlavně se nevzdávej a netlač na sebe moc. Nápady přijdou, když to budeš nejmíň čekat.

134 slov
1.3 minut čtení
9. 1. 2025
Zdeněk Dobeš
Zdeněk Dobeš

Tak to znám. Někdy se mi stává, že jsem úplně bez nápadů a pak mě něco malého nakopne. Zkus třeba procházet Pinterest nebo Instagram, tam je spousta inspirace na různé projekty. Někdy pomůže i jít ven do přírody, nebo si jen tak sednout a nechat myšlenky volně plynout. Může to být i náhodná konverzace s někým, kdo má jiný pohled na věc. Hraní s brainstormingem a mind mappingem může být super – prostě napiš všechny nápady, co ti přijdou na mysl, bez cenzury. Taky se mi osvědčilo mít nějakou rutinu, třeba si vždycky ráno sepsat, co bys chtěl udělat a pak na tom pracovat. A nezapomeň si udělat čas na odpočinek, většinou nejlepší nápady přijdou, když se trochu uvolníš.

119 slov
1.2 minut čtení
19. 11. 2024
Jitka Šilhavá
Jitka Šilhavá
Podobné otázky