Succeed.cz/Fórum/Kde hledat investory pro svůj startup?

Kde hledat investory pro svůj startup?

Mám nápad na startup, který by mohl mít velký potenciál, ale teď přichází ta nejtěžší část – jak sehnat investory? Zkoušel jsem oslovit pár známých a poslat pár e-mailů, ale zatím to vypadá beznadějně. Nechci se dostat do situace, kdy budu mít skvělý produkt, ale nebudu mít peníze na jeho rozjezd. Představoval jsem si, že by mohlo být užitečné vědět, kde vlastně hledat ty správné investory. Mám na mysli nejen klasické investiční fondy nebo anděly, ale i alternativní možnosti jako crowdfunding nebo třeba specializované akcelerátory. Jaké máte zkušenosti s oslovováním investorů? Jaké platformy doporučujete pro prezentaci nápadu? A co třeba networkingové akce? Pomohlo vám to někdy sehnat investici? Taky by mě zajímalo, co si investoři vlastně nejvíc pohlídají, když hodnotí potenciální startupy. Mám strach, že moje prezentace není dost dobrá nebo že moje čísla nebudou atraktivní. Takže – kde hledat investory pro svůj startup a jak se na to co nejlépe připravit?

152 slov
1.5 minut čtení
5. 11. 2024
Marek Šebesta
Marek Šebesta

Někde je dobrý začít třeba s crowdfundingovými platformami jako Kickstarter nebo Indiegogo, tam se dá získat i hodně feedbacku. Zkus hledat investory na LinkedIn, tam najdeš spoustu lidí z oboru. Co se akcelerátorů týče, tak Y Combinator nebo Techstars jsou fajn, ale je těžký se tam dostat. Networkingové akce a meetupy jsou super, můžeš potkat lidi, co o investicích něco vědí. Hlavně si připrav pitch deck, investoři chtějí vidět jasnou vizi a čísla. Dobrej příběh a tým taky hrajou velkou roli. Neboj se zkoušet a učit se z odmítnutí, to k tomu patří.

93 slov
0.9 minut čtení
11. 12. 2023
Ivana Havlíčková
Ivana Havlíčková

Hledání investorů pro startup je fakt oříšek, ale není to nemožný úkol. Zkus to přes různý platformy jako Seedrs nebo Kickstarter, kde můžeš oslovit lidi přímo. Crowdfunding ti může pomoct nejen sehnat peníze, ale i získat první zákazníky. Pak jsou tu akcelerátory jako StartupYard nebo jiné lokální programy, který ti nabídnou mentoring a kontakty na investory.

Networkingový akce jsou taky super, tam potkáš spoustu lidí z oboru – a většinou tam bývají i investoři, co hledají nový projekty. Takže si připrav pitch, aby ses mohl prezentovat rychle a jasně.

Když investoři hodnotí startupy, tak zkoumají tým, trh a jaký máš plán na růst. Dobrý čísla a jasnej business model jsou klíčový. Neboj se ukázat svůj nadšení pro projekt, to fakt prodává. Zkrátka, buď aktivní a nesedět na místě – čím víc lidí oslovíš, tím větší šance sehnat peníze.

137 slov
1.4 minut čtení
15. 9. 2024
Emil Krejčík
Emil Krejčík
Podobné otázky