Succeed.cz/Fórum/Jak se vyhnout vyhoření při práci na vedlejším projektu?

Jak se vyhnout vyhoření při práci na vedlejším projektu?

Mám takový pocit, že se mi blíží vyhoření. Pracuji na svém hlavním zaměstnání, které mě sice živí, ale zároveň mám také vedlejší projekt, kterému se věnuji ve volném čase. Původně to bylo skvělé, měla jsem spoustu energie a nápadů, ale teď mám pocit, že už to nezvládám. Často jsem unavená a nedokážu se soustředit ani na jedno z těchto dvou aktivit. Chtěla bych se zeptat, jak mohu efektivně rozložit svůj čas a energii tak, abych se vyhnula vyhoření? Mám zkusit plánovat si práci na vedlejším projektu v určité dny a časy? A jak najít tu správnou rovnováhu mezi hlavním zaměstnáním a osobními projekty? Zajímalo by mě také, jestli někdo z vás má nějaké tipy na to, jak si udržet motivaci a neztratit nadšení pro projekt, který byl na začátku tak inspirativní. Vím, že je důležité se občas odpojit a udělat si pauzu, ale co když mám pocit, že musím pokračovat, abych byl úspěšný? Jak jste to zvládli vy? Jak si udržujete zdravou mysl při současném tlaku na výkon a potřebu neustále inovovat? Budu vděčná za jakékoli rady nebo zkušenosti!

179 slov
1.8 minut čtení
3. 3. 2022
Ladislav Marek
Ladislav Marek

Myslím, že seš na dobrý cestě, když si uvědomuješ, že jsi na pokraji vyhoření. Hlavní je si udělat pořádek v hlavě a rozvrhnout si čas. Zkus si naplánovat jasné bloky času na svůj vedlejší projekt. Třeba dvě hodiny v týdnu, ať tě to nezavalí. Klidně si dej i dny off, aby ses mohla odprostit od práce. Určitě nechtěj být pořád produktivní, to je cesta do pekel. A co se týče motivace, pamatuj si, proč jsi do toho projektu šla. Občas je fajn se jen tak flákat a nechat myšlenky volně plynout, nemusíš pořád něco tvořit. Když už to fakt nejde, tak se na chvíli odpoj a zkus dělat něco jiného, třeba si přečti knížku nebo jdi ven na procházku. Udržuj si zdravou mysl tím, že se nebudeš srovnávat s ostatními a dáš si prostor na relaxaci. Je to o balanci – hlavní práce tě živí, ale vedlejší projekt by měl těšit a né stresovat.

154 slov
1.5 minut čtení
2. 9. 2023
Patrik Horálek
Patrik Horálek

Zní to, jako bys toho na sebe naložila moc. Práce na vedlejším projektu může být super, ale pokud se cítíš vyčerpaná, možná je čas na změnu. Měl bych pár tipů, co zkusit. Určitě si nastav pevný plán – vyhraď si konkrétní dny a hodiny na práci na tom vedlejším projektu a dodržuj to. Pomůže ti to oddělit práci od osobního času.

Důležitý je taky odpočinek. I když máš pocit, že musíš furt makat, tak si dej pauzy, jinak tě to dostane do spirály únavy. Zkus si najít nějaké aktivity, co tě baví a uvolní – sport, procházky nebo jen tak lenošení.

Co se motivace týče, snaž se vrátit k tomu, co tě na tom projektu bavilo. Možná si dej cíle menší a oslavuj každý úspěch, i ten malý. A nezapomeň se obklopit lidmi, co tě podporují a inspirují. Když budeš mít pocit tlaku na výkon, připomeň si, proč jsi do toho šla – že to má být radost a ne jen stres. Takže klidně zpomal a vnímej, co ti dělá dobře.

171 slov
1.7 minut čtení
17. 10. 2023
Zuzana Chalupová
Zuzana Chalupová
Podobné otázky