ETF vs. jednotlivé akcie – Co je lepší volba pro investování?
Zajímá mě, co je vlastně lepší, když chci začít investovat. Četl jsem hodně o ETF a jednotlivých akciích, ale je to takové zmatené. Když investuji do ETF, tak vlastně kupuji celý balíček akcií, což mi přijde jako dobrý způsob, jak diverzifikovat riziko, protože tam jsou třeba akcie různých firem a odvětví. Na druhou stranu, když investuji do jednotlivých akcií, mám pocit, že si můžu vybrat přesně to, co chci a co si myslím, že poroste. Ale častokrát se bojím, že pokud se netrefím do té správné firmy nebo pokud trh spadne, tak můžu hodně ztratit. Takže bych rád věděl, co si o tom myslíte vy. Je lepší mít menší počet jednotlivých akcií a snažit se trefit ty nejlepší nebo raději jít cestou ETF a mít větší klid v duši díky diversifikaci? Jaké máte zkušenosti s těmito možnostmi? Hodně lidí mi říká, že ETF je ideální pro začátečníky, ale já bych chtěl slyšet i názory těch, kteří už investují do jednotlivých akcií a mají s tím nějaké úspěchy nebo naopak neúspěchy. Jak to vidíte? Co byste doporučili někomu, kdo teprve začíná a není si jistý, jakou cestou se vydat?