Succeed.cz/Fórum/Jak se připravit na networking, když jsem introvert?

Jak se připravit na networking, když jsem introvert?

Přemýšlím o tom, jak se lépe zapojit do světa networkingu, ale jako introvert mám s tím velké potíže. Nejde mi o to být pořád v centru pozornosti nebo mluvit s každým, koho potkám. Raději bych se cítil pohodlněji a přirozeněji, ale nevím, jak na to. Jaké strategie byste doporučili pro introverty, kteří chtějí navazovat kontakty, ale zároveň se necítí dobře v davech lidí? Je důležité mít nějaký plán předem, nebo raději improvizovat? Jaké malé kroky by mohly pomoci překonat strach z oslovování cizích lidí? Mám také pocit, že by bylo fajn mít v kapse pár témat na rozhovor, ale jak je vybrat tak, aby to nebylo trapné? A co třeba i online networking? Je to lepší než osobní setkání pro někoho, kdo je spíše introvertní? Rád bych slyšel vaše tipy a rady ohledně toho, jak se připravit na networking a udělat z něj pro mě příjemnější zážitek.

147 slov
1.5 minut čtení
3. 8. 2024
Alena Jarošová
Alena Jarošová

Zapojení do networkingu jako introvert může být fakt náročný, ale dá se to zvládnout. Nejdřív si asi ujasni, co od toho čekáš. Vytvoř si jasné cíle, třeba oslovit tři lidi na akci. Můžeš si předem připravit pár otázek, co se týká jejich práce nebo zájmů, což ti pomůže udržet konverzaci a zabraňuje trapným tichům. Třeba něco jako: "Jak ses dostal k tomu, co děláš?" nebo "Co tě na tvé práci nejvíc baví?" To jsou jednoduché otázky, které rozproudí debatu.

Nesnaž se bavit s každým najednou, radši si vyber pár lidí a soustřeď se na ně. Když už jsi v akci, snaž se najít klidný koutek, kde je míň lidí a kde se lépe mluví. A pokud jde o online networking, ten je pro introverty často pohodlnější. Můžeš komunikovat přes zprávy a mít víc času na přemýšlení o odpovědích.

Vždycky si pamatuj, že většina lidí na networkingových akcích má podobné obavy jako ty. Takže klidně oslov někoho jako první - můžeš být překvapený, jak pozitivně to dopadne.

164 slov
1.6 minut čtení
27. 12. 2024
Zuzana Jelínková
Zuzana Jelínková

Networking jako introvert může být fakt náročný, ale dá se to zvládnout. Nejlepší je mít nějakej plán – třeba si předem připravit pár otázek na konverzaci, který nejsou moc osobní a spíš se týkají témat, co tě zajímají. Můžeš se třeba zeptat, co lidi dělají v práci nebo jaké mají koníčky. Tím se vyhneš trapným tichům.

Důležitý je taky si umět vybrat akce, na který půjdeš – radši menší setkání než velký konference. Tam se dá pokecat s jedním nebo dvěma lidmi a není to tak stresující. A pokud ti víc vyhovuje online networking, klidně do toho jdi. Můžeš si dopředu promyslet, co chceš říct, a můžeš si vzít čas na odpovědi.

Pokud jde o improvizaci, snaž se být otevřený a přirozený, ale trochu si to naplánuj. Např. si řekni, že oslovíš aspoň tři lidi za večer. A když ti to nepůjde, tak si dej pauzu – klidně si zajdi na kafe nebo se projdi ven, abys si vyčistil hlavu. Každý krok se počítá a čím víc to budeš zkoušet, tím víc si zvykneš.

174 slov
1.7 minut čtení
26. 1. 2025
Jan Rada
Jan Rada
Podobné otázky