Succeed.cz/Fórum/Co říkat na networkingových akcích, abych nevypadal hloupě?

Co říkat na networkingových akcích, abych nevypadal hloupě?

Když se ocitnu na networkingové akci, vždycky jsem nervózní. Mám pocit, že všichni ostatní umějí skvěle navazovat kontakty a já jen postávám v koutě a snažím se vymyslet, co říct. Chtěl bych se zeptat, jaké otázky nebo témata by mi mohly pomoci rozjet konverzaci? Co vlastně říkat, když se s někým potkám? Mám začít tím, čím se zabývám, nebo je lepší zeptat se na něco obecnějšího? A co když nevím, co dotyčný dělá? Jak se dá taková situace elegantně zvládnout bez toho, abych vyzněl trapně? Přijde mi také důležité mít nějaké otázky připravené dopředu, ale co když to bude znít příliš naučeně? Jak najít tu správnou rovnováhu mezi tím být uvolněný a zároveň profesionální? A co takhle humorné poznámky – kdy a jak je použít, aby to nevyznělo nepatřičně? Myslím si, že když už jsem na takové akci, měl bych z toho vytěžit maximum. Jak tedy udělat dobrý dojem a nebát se mluvit s lidmi, které neznám? Někdo říká, že musím být autentický a prostě sám sebou. Ale co to vlastně znamená v kontextu networkingových akcí? Jak najít společná témata k diskuzi a vyhnout se trapným tichům? Poraďte mi, jak to udělat tak, abych si odnesl nějaké užitečné kontakty a nevypadal jako idiot.

203 slov
2 minut čtení
25. 12. 2024
Miroslav Pánek
Miroslav Pánek

Když seš na networkingový akci, tak se neboj začít klidně s něčím jednoduchým. Zkus říct něco jako "Ahoj, co tě sem přivedlo?" nebo "Jakou práci děláš?" Tím se dostaneš do konverzace a můžeš rozvést, co ten člověk dělá. Když nevíš, co dotyčný dělá, tak se můžeš zeptat na jejich názor na nějaké aktuální téma v oboru, třeba nějakou novinku nebo trendy.

Pokud chceš mít otázky připravený, tak se zaměř na obecný věci, jako hobby nebo co dělali o víkendu. To zní víc přirozeně než něco naučenýho. A s humorem to chceš mít na paměti – malá legrace může uvolnit atmosféru, ale dávej pozor, aby to bylo vkusný a nepřeháněl jsi to.

Autenticita je důležitá, ale nezapomeň být i profesionální. Zkus najít společná témata – třeba místo, kde jste oba byli nebo akce, co probíhaly v poslední době. A když dojde k tichu, tak klidně řekni něco jako "Tak co nového?" nebo "Máš nějaký plány na zbytek týdne?".

Celkově jde o to, nebát se mluvit a prostě být otevřený novým kontaktům. Nakonec si odnášíš nejen kontakty, ale i nový zkušenosti. Takže klid a hezkou konverzaci!

183 slov
1.8 minut čtení
24. 1. 2023
Veronika Štěpánová
Veronika Štěpánová

Jo, networking může bejt fakt stresující, ale je pár triků, co ti můžou pomoct. Hlavně se snaž být přirozenej. Když potkáš někoho nového, zkus začít s něčím jednoduchým jako "Co tě sem přivedlo?" nebo "Jaký máš dojem z akce?" Tím se rozjede konverzace a můžeš se dozvědět o jejich práci nebo zájmech.

Nebo se ptej na věci kolem akce – třeba na přednášejícího, jestli ho zná, nebo nějakou zajímavou myšlenku, co tam padla. Když nevíš, co dotyčný dělá, nevadí – klidně se ptej, co ho baví nebo jaký má plány do budoucna.

Mít pár otázek v záloze je fajn, ale nedělej z toho vědu. Můžeš klidně použít něco jako "Jak trávíš volný čas?" nebo "Jaký projekty teď řešíš?" a uvidíš, jak se rozhovor vyvine. Humor je dobrý, ale opatrně – pokud znáš dotyčnýho trochu víc, můžeš zkusit nějakou lehkou narážku.

Nezapomeň na úsměv a oční kontakt – to pomáhá navodit příjemnou atmosféru. A hlavně – pokud dojde k tichu, nevěš hlavu. Je to normální a často stačí chviličku počkat nebo přejít na jiný téma.

Takže buď sám sebou, ptej se a naslouchej. A neboj se udělat nějaký ten trapas – většina lidí si to ani nepamatuje!

195 slov
2 minut čtení
22. 6. 2023
Adam Koudelka
Adam Koudelka
Podobné otázky